Ja, Andrea Bocelli is blind, maar heeft als kind wel wat kunnen zien. Hij is geboren met de oogziekte glaucoom. Al snel na zijn geboorte werd duidelijk dat hij veel pijn aan zijn ogen had. Hij huilde veel en kreeg rode ogen als het licht werd. In die tijd was nog niet bij alle artsen veel over deze oogziekte bekend en de huisarts deed er in eerste instantie nogal laconiek over. Zijn ouders bleven artsen opzoeken en het was een specialist in een ziekenhuis die hem diagnosticeerde met glaucoom. Al toen hij een paar maanden oud was, en ook zijn verdere kindertijd, heeft hij diverse operaties ondergaan, waar hij zich in ieder geval tot zijn vijfde jaar, niets meer van kan herinneren.

Andrea Bocelli blind aan zijn linkeroog door de oogziekte glaucoom

Dat Andrea Bocelli blind zou worden werd al snel duidelijk, de vraag was alleen hoe snel het proces zou gaan. Na zijn zevende jaar kon hij met zijn linkeroog niets meer zien, met zijn rechteroog zag hij alleen contouren, maar wel kleuren en licht.

Andrea Bocelli blind aan zijn rechteroog door een bal

Doordat zijn ouders wisten dat hij ooit blind zou worden, stuurden ze hem naar een speciale school. Andrea leerde hier braille leerde en ook leerde hij hier hier op andere manieren met blindheid om te gaan. Op deze school heeft hij tijdens een potje voetbal een bal tegen zijn rechteroog gekregen (ja, het enige oog waarmee hij nog iets kon zien). Door een bloeding in zijn hersenen is Andrea Bocelli blind geworden, ook aan zijn rechteroog. Artsen hebben er alles aan gedaan om zijn zicht nog te redden, zelfs bloedzuigers zijn gebruikt, maar het mocht niet baten. Als hij dit ongeluk niet had gekregen, was hij uiteindelijk ook blind geworden, maar had het nog wel langer geduurd. Na dit ongeluk kon hij nauwelijks zien of er een lamp aan was of niet. Niet veel later was Bocelli geheel blind en moest hiermee leren leven.

braille andrea bocelli
Door al vroeg braille te leren kan Andrea Bocelli teksten zingen en lezen.

Hoe Andrea omgaat met zijn blindheid

Inmiddels heeft hij geleerd om met zijn handen, gevoel en gehoor te leven en mensen te ‘zien’ op een andere manier. Zijn kinderen heeft hij ook altijd zeer fysiek benaderd. Hij had dit nodig om ze te kennen. Als zijn kinderen dit soms niet wilden, legde hij het ze toch op.

Ondanks zijn blindheid rijdt hij paard, skiet hij een piste af, fietst en skeelert hij, en laat zich zo min mogelijk beperken.

Lange tijd was zijn blindheid tijdens interviews een verboden onderwerp. Er zijn voorbeelden bekend dat Bocelli een interview afkapt als er een vraag komt over zijn blindheid. Inmiddels is hij hier wat makkelijker in geworden.

Op de meeste foto’s heeft Andrea Bocelli zijn ogen gesloten, maar als je hem toch een keer in de ogen kijkt zie je dat zijn linkeroog geheel blauw is en zijn rechteroog een soort groen met bruin. Het is mij nog niet duidelijk of deze oogkleur een gevolg van zijn ziekte is.

Andrea Bocelli heeft nog wel herinneringen in kleur. Hij herinnert zich vooral de groene velden uit zijn jeugd. Hij lijkt zijn blindheid volledig geaccepteerd te hebben en is dankbaar voor zijn stem en muzikaliteit en de liefde van vele mensen.

Andrea Bocelli time to say goodbye

Eén van Andrea Bocelli zijn grootste hits is Time to say goodbye. In 2018 is zijn nieuwe album uitgekomen met de naam Andrea Bocelli – Si. Voor muziek van Andrea Bocelli en informatie over zijn carrière kan je terecht op zijn website: Andrea bocelli.