Wat is anijs

Anijs zit in verschillende producten verwerkt. Als je een kop warme anijsmelk drinkt, of een beschuit met muisjes eet, proef je de opvallend kruidige smaak van anijs. De smaak van anijs vergeet je niet snel. Wat is het en is het gezond en waarom is het goed voor vrouwen? Lees hier op welke manieren je anijs kunt gebruiken.

anijs
Gedroogde ster van steranijs Brent Hofacker/stock.adobe.com

Anijsplant

Anijs is afkomstig van de anijsplant (zie afbeelding bovenaan deze pagina). Deze plant uit de schermbloemenfamilie wordt maximaal 50 centimeter hoog en vindt zijn oorsprong in het oosten van het Middellandse Zeegebied en het westen van Azië. Hoewel de anijsplant inmiddels in veel delen van de wereld verwilderd voorkomt, wordt hij verbouwd in Zuid-Europa, het Middellandse Zeegebied, Rusland en India. Anijs is niet hetzelfde als steranijs, hoewel deze planten wel familie van elkaar zijn.

Anijs in de keuken

Meerdere delen van de anijsplant zijn te gebruiken in de keuken, hoewel in Nederland vooral het gebruik van anijszaad bekend is. De zaden worden gebruikt als smaakmakers in gerechten. Minder bekend is dat ook de bladeren, bloemen, wortels en stengels te gebruiken zijn in salades, soepen en stoofpotten. Alle onderdelen van de plant bevatten de typische anijssmaak. Bekende toepassingen vin de keuken zijn: anijsmelk, anijsbrood, anijsthee, geboortemuisjes, Franse pastis, diverse alcoholische dranken zoals ouzo en raki, pepernoten en anijskrol.

anijszaad
Anijszaad – de zaden worden gebruikt als smaakmakers in gerechten. womue/stock.adobe.com

Anijs als medicijn tegen vrouwenkwalen

De typische smaak van anijs komt door de stof anethol. Deze stof komt ook voor in venkel en steranijs en is een zogenaamd bio-identiek hormoon. Het heeft dezelfde werking als het hormoon oestrogeen. Het wordt daarom wel eens voorgeschreven aan moeders die borstvoeding geven en hun moedermelkproductie willen verhogen. Het kan ook helpen bij menstruatiepijn en overgangsklachten.

Geneeskrachtige werking

Naast de oestrogene werking van athenol, wordt anijs ook gebruikt als spijsverteringsmiddel (tegen winderigheid en verstopping) en als hoestmiddel (vanwege zijn slijmoplossende werking). Wanneer je anijszaad om medische redenen wilt gebruiken kan je denken aan het zetten van anijsthee. Je kan ook (vermalen) anijszaad toevoegen in yoghurt of bakproducten. Anijs heeft ook een antibacteriële werking. Je kunt het daarom uitwendig gebruiken in de vorm van anijsolie, anijszalf of balsem.