Arretjes Cake – mijn oma noemde het ‘Arretjenof’ – is een oerhollandse chocoladecake, waar je geen oven voor nodig hebt. Volgens het originele recept is het ‘in een wip te maken zonder oven’. De smaak van deze heerlijke cake voert me tientallen jaren terug naar vroeger bij oma in de keuken. Wat ben ik blij dat deze cake opeens in mijn gedachten sprong, want ik wilde dit echt nog een keer proeven. Ontzettend machtig, zoet en vet, maar ook zo heerlijk en makkelijk om te maken.

Ik vond het originele recept zoals deze in de jaren ’30 is uitgebracht in een gratis promotieboekje van de Nederlandse Olie Fabrieken (NOF). In dit boekje staan recepten om de producten Delfia (een soort frituurvet op basis van kokos) en Delfrite (een margarinesoort) te promoten. Arretje Cake is recept nummer 100. Mocht je je afvragen waar de naam Arretje vandaan komt, het is een stripfiguurtje uit boekjes die je in 1925 en 1926 kon sparen, weer bij de Nederlandse Olie Fabrieken. De boekjes waren niet in de winkel te koop en destijds erg populair.

Arretjescake recept – de originele bereidingswijze van arretjenof

‘in een wip te maken zonder oven’

Ingrediënten:

*Arretjescake recept zonder ei: zowel bij Arretje cake als Chocolade Cake kunt u, zonder bezwaar, elk ei vervangen door 3 eetlepels melk. De smaak wordt hierdoor weinig beïnvloed, doch U moet wat langer roeren. Indien U alleen melk gebruikt, dan moet U eerst de suiker met de cacao vermengen en daarna de melk erdoor roeren.

Vervang bij arretjescake zonder ei een ei door 3 eetlepels melk.

Arretjescake maken – bereidingswijze

  1. Klop de eieren met de suiker schuimig en voeg hieraan lepel voor lepel de cacao toe, eventueel met een lepel koffie-extract.
  2. Smelt de Delfia op een zacht vuur, voeg deze bij het mengsel en blijf roeren tot alles een volkomen gelijkmatige massa is geworden. Roer er dan de biscuitjes – in kleine stukjes gebroken – door. Doe deze massa in een cakeblik en laat ze opstijven. Maak de cake los door het blik even in warm water te houden, dus juist op de manier waarop pudding uit een vorm wordt losgemaakt.
  3. Ook kan men de massa op een vel boterhampapier uitstorten en er met behulp van een mes een letter, taart, hart of ster van vormen.

Voor een feestelijk aanzien kunt u de cake glaceren.

Mijn oma maakte de cake iets anders (nog lekkerder) en ik heb haar versie weer vertaald naar de moderne wereld (zonder rauw ei, frituurvet en met de ideale koekjes, heel gelaten). Het is een heerlijk recept voor een kerstdessert of een kinderfeestje.

De ALLERLEKKERSTE arretjescake recept oma

Een heerlijke cake met laagles!

Ingrediënten:

Arretjescake van oma – bereidingswijze

  1. Roer de suiker en de cacao in een kommetje door elkaar.
  2. Smelt de roomboter op een zacht vuur, voeg dan het mengsel hierbij en blijf deze samen met een klein scheutje vanillevla roeren tot alles een volkomen gelijkmatige glanzende massa is geworden.
  3. Neem een bak of vorm waar de koekjes die je gebruikt handig inpassen. We maken de koekjes niet stuk, dus het is fijn als je ze zo min mogelijk op maat hoeft te snijden. Doe een doorzichtige zak in de vorm en begin met een laag koekjes, die de hele bodem bedekken.
  4. Schenk er met een soeplepel een dun laagje chocolademassa over en strijk deze uit.
  5. Leg hierop weer een laag koekjes en ga zo door laag op laag. Eindig met een laagje chocolademengsel.
  6. Leg de vorm met inhoud in de koelkast of vriezer en laat hem daar opstijven. In de koelkast duurt dit 10 uur, in de vriezer gaat het sneller.
  7. Snijd de cake in mooie stukjes zodat de streepjes goed uitkomen en eet smakelijk!