ASMR video’s kom je veel tegen op internet. Sommige mensen vallen rustiger en sneller in slaap tijdens het beluisteren van een video van een ‘slaapfluisteraar’. Anderen krijgen er kippenvel van. Maar ASMR is niet alleen beperkt tot video’s. Lees hier wat het wel allemaal is en wat het met je doet.

ASMR betekenis

De letters A S M R staan voor autonomous sensory meridian response. In het Nederlands vertaalt is dit autonome sensorische meridiaanreactie. ASMR is een gevoelsbeleving en reactie als gevolg van zichtbare, voelbare en hoorbare prikkels. Het kan dus bijvoorbeeld ontstaan doordat je huid heel licht wordt aangeraakt of wanneer je met je haar speelt. Het kan ook gebeuren door gefluister of geritsel in je oor. Als je er gevoelig voor bent dan krijg je een aangenaam en tintelend gevoel van op je hoofdhuid, nek en rug: de meridiaan van je lichaam (het denkbeeldige midden).

Rustig worden en ontspannen

ASMR video’s kunnen je een rustig en ontspannen gevoel geven en stress tegengaan. Door te ontspannen kan je hectiek en onrust aan de kant zetten en eenvoudiger in slaap vallen en rustig worden. Angstige gedachten kunnen bijvoorbeeld worden verdreven en het kan je een gevoel van rust en geluk geven. Sommige mensen met chronische pijn voelen zelfs verlichting door ASMR-video’s te kijken.

Fluister filmpjes en ASMRtists

Op internet zijn veel ASMR-filmpjes te vinden. Mensen fluisteren en maken geluiden met haarborstels, krakende voorwerpen en het geluid van bepaalde handelingen zoals knippen, schillen, stromend water en noem maar op. Personen die ASMR filmpjes maken worden ASMRtists genoemd. Dit is een combinatie van de woorden ASMR en artist.

ASMR-filmpjes
ASMR-video’s zijn er in grote getale te vinden op Youtube.

ASMR en seksualiteit

Waarom associeren mensen ASMR met seksualiteit? Dit komt vooral door de hormonen die los komen in je lichaam tijdens ASMR. Er komen verschillende stoffen vrij als gevolg van het gelukkige, ontspannen, prettige en slaperige gevoel in je lichaam. De stoffen die vrijkomen zijn endorfine, dopamine, oxytocine en serotonine. Dit zijn stoffen dit ook vrijkomen bij een seksuele ervaring. Mensen kunnen dus de relatie leggen tussen ASMR en seksualiteit en er wordt dan ook wel gesproken over een orgasme van de hersenen. In de praktijk is het toch vooral een fijn gevoel en niet iets seksueels.

Wanneer ben je gevoelig voor ASMR?

Niet iedereen is gevoelig voor vormen van ASMR. Of je gevoelig bent voor ASMR-video’s of andere manieren kan je uitvinden door het gewoon eens te proberen of te luisteren. Als je op Youtube asmr zoekt naar ‘ASMR’ dan kan je direct onderzoeken wat het met jou doet.

ontspannen met asmr filmpjes
Even heerlijk ontspannen met ASMR-filmpjes is nooit verkeerd.