Beleggen voor beginners

Dit artikel geeft tips voor beleggen voor beginners op de beurs. Lees het goed, het kan je veel geld opleveren. Je hebt geld over en je wilt dit beleggen of je wilt iedere maand een deel opzijzetten. Uiteraard is het je doel dit geld te laten groeien. Eerst sta ik stil bij beleggen in beheer en vervolgens bij zelf beleggen. Hierna volgen nog een aantal alternatieve beleggingsopties.

Beleggen in beheer

Mijn eerste advies is om beleggen niet zelf te doen maar het uit te besteden bij een vertrouwde bank. Het kost je dan wel rond de 1% van je portefeuille per jaar maar bij de bank weten ze enigszins wat ze doen. En het allerbelangrijkste: ze beleggen daar zonder emotie. Hierover later meer.

Om schommelingen in de koers een beetje op te vangen raad ik aan maandelijks op eenzelfde datum een bedrag op je beleggersrekening te (laten) storten. Begin bijvoorbeeld met € 1.000,– per maand en bouw dit na 2 jaar af naar € 750,– per maand. Vervolgens 2 jaar later naar € 500,– per maand. 2 jaar later kan je dan nog eens kiezen voor € 250,– per maand gedurende 2 jaar. Je vangt hierdoor schommelingen in de markt op en je baalt niet als je op het hoogste punt hebt gekocht. Je wilt namelijk niet wakker liggen van je portefeuille. Voor je het weet kijk je alleen nog naar koersen en verkoop en koop je op verkeerde momenten. Laat hierna je beleggingen renderen of blijf maandelijks bijstorten.

Beleggen voor beginners: beleg niet zelf maar beleg in beheer.

Afbouwen naar de toekomst is belangrijk aangezien het toekomstige geld minder lang kan renderen (tenzij je voor je (klein)kinderen belegt. Op je aandelen ontvang je jaarlijks dividend. Dit is naast eventuele koersstijgingen lekker meegenomen. Bij beleggen komt zeer veel bij kijken en in het huidige computergestuurde belleggerslandschap delf je bijna altijd het onderspit. Beleggen voor beginners zou dus eigenlijk moeten zijn: beleggen in beheer voor beginners. De enige optie is je geld voor een hele lange tijd opzij te zetten in een goed gespreide portefeuille. Een mix van aandelen en obligaties met een 70/30 verhouding is prima. Meer aandelen mag maar je mandje aandelen zal dan harder kunnen schommelen. Als je belegt voor de lange termijn dan kunnen je beleggingen op deze manier een mooi rendement maken. Bij deze optie heb je een duidelijk plan. Houd je ook aan dit plan. Spreek met je zelf doelen af wanneer je stopt. Bij bijvoorbeeld een verdubbeling of rond je pensioendatum verminder je risico door minder aandelen en meer obligaties te kopen of alles ten gelde te maken.

beleggen met een plan
Erg belangrijk! Maak een plan voor je beleggingen. Nog belangrijker! Houd je aan dit plan.

Zelf beleggen

Ben je toch eigenwijs? En wil je je eigen koers bepalen, je eigen keuzes maken en je mannelijkheid (vrouwelijkheid) tonen? Kies dan voor zelf beleggen. Het aankopen van aandelen kost geld dus je staat wel eerst in de min, houd hier rekening mee. Let er op dat beleggen erg verslavend kan werken en je – voor je weet – erg veel tijd kwijt bent met beleggen. Je uurloon is omgerekend erg laag!

Wil je zelf beleggen, dan dien je te letten op de volgende analyses:

1. Fundamentele analyse: wat gaan we doen? Welke bedrijfstakken/ fondsen? Hoe staat de economie en de branche waar je in wil beleggen er voor?
2. Technische analyse: wanneer gaan we het doen? Koop nooit op de pieken maar koop wanneer iedereen verkoopt.
3. Money management: hoeveel gaan we doen? Koop in fases en of bijvoorbeeld iedere maand een deel.
4. Psychologie: discipline! Lef en doen wat je moet doen! Verlies pakken is niet leuk maar soms is het nodig. Verzilver je verliezen en pak je winsten. Houd er rekening mee dat je met geld ‘speelt’.

beleggen met echt geld
Let op dat je aan het beleggen bent met echt geld en niet met cijfertjes! Je kan voor het idee een stapel van 20 stuks € 10,– biljetten op je bureau leggen zodat je weet waarmee je handelt.

Wanneer welke aandelen kopen

Koop aandelen waar je in gelooft maar let bij de aankoop op koersbewegingen in de markt en koersbewegingen van het aandeel zelf. Het is goed om te spreiden. Dit doe je door te investeren in een ETF, dit is een mandje met aandelen in een bepaalde bedrijfstak of in een bepaalde index zoals de AEX of Nasdaq. Voor ETF’s kan je bijvoorbeeld terecht op Morningstar, Lyxor en iShares. Je koopt ETF’s aan bij je beleggingsbank. Een andere, hele handige website voor koersen en nieuws is Investing.com. Als je echt aan het traden bent en je wilt weten hoeveel aandelen van een bepaald aandeel worden verhandeld, dan kan je kijken op de marketviewer van Equiduct.

Afromen

Spreek voor je zelf bedragen of welke je gaat afromen (overmaken naar je betaal- of spaarrekening). Je kan ook besluiten winsten en dividenduitkeringen weer opnieuw te beleggen zodat je aandelenportefeuille groeit.

Aandachtspunten bij beleggen voor beginners

– Let op koersbewegingen door politiek, cijfers, FED, rente, events, olie… Wat doet het? De prijs is het bewijs.
– Marktgedrag herhaalt zich. Herkenbare koersbewegingen en patronen. Koop op dips en verkoop op pieken.
– Koersen bewegen in trends; Ga op zoek naar stevige bewegingen omhoog en omlaag.

Vind je beleggen toch te spannend? Dan zijn er altijd nog andere manieren om te beleggen met je geld. Let goed op wat je doet als je wil gaan beleggen en onthoud de bekende slogan: ‘In verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’.