Als je geld hebt, dan wordt dit geld automatisch minder waard door inflatie oftewel geldontwaarding. Je kan steeds minder kopen met je geld. Beleg je geld dus slim zodat je meer aan rente ontvangt dan dat de inflatie is. Je loopt bij beleggen altijd risico. Een bank of bedrijf waar je geld aan toevertrouwt kan namelijk failliet gaan.

Beleggen is geld investeren en vastleggen voor langere of kortere tijd met als doel in de toekomst financieel voordeel te verkrijgen.

De beleggingsmarkt kent opgaande bewegingen en neergaande bewegingen. De opgaande beweging wordt vaak neergezet als een bullmarket. De bull (stier) stoot met zijn horens de markt omhoog. In een bullmarket zijn beleggers optimistisch. Een neergaande beweging wordt omschreven als een bearmarket. De bear (beer) slaat met zijn krachtige poten de markt naar beneden. De beleggers zijn in een bearmarket pessimistisch.

Beleggen op de beurs

Als je gaat beginnen met beleggen dan koop je obligaties en aandelen. Obligaties zijn kort gezegd leningen en beleggingen zijn stukjes van een bedrijf. Bedrijven verkopen producten en diensten. Als een bedrijf meer inkomsten heeft dan uitgaven, dan maakt een bedrijf winst. Als je belegt in een bedrijf, dan verkrijg je een aandeel van dit bedrijf. Maakt een bedrijf winst dan krijg je veelal dividend. Dit is rendement op je aandeel. Als een bedrijf het heel goed doet, dat wil zeggen veel verkoopt en een goed toekomstperspectief heeft, dan zal de waarde en dus het aandeel van een bedrijf stijgen. Doet een bedrijf het niet goed en maakt het verlies, dan daalt de waarde. Dividend zal dan lager zijn.

Op de beurs kan je aandelen kopen en verkopen. Aandelen stijgen meestal niet in een rechte lijn maar ze stijgen en dalen met golfbewegingen. Als je in een dal koopt en tijdens een piek verkoopt, dan maak je winst. Er zij echter talloze voorbeelden van aandelen bekend waarbij de aandelen alleen maar daalden.

rente en risico
Het kan een moeilijke afweging zijn om te kiezen tussen rente en risico. Hoe hoger het risico hoe hoger het rendement of verlies.

Hefboomproducten

Als je nog meer risico en rendement wil, dan kan je op zoek gaan naar hefboomproducten en afgeleide zoals opties, turbo’s en sprinters. Bij hefboomproducten financiert de bank een stukje en jij financiert de rest. Hoge hefbomen geven aan dat de bank veel financiert en jij weinig. Op dergelijke hoge hefbomen kan je in korte tijd veel geld verdienen maar de kans is ook groot dat je alles verliest. In de praktijk is de kans groter dat je verliest dan dat je wint aangezien de bank altijd een financieringsmarge hanteert. Ook is de laat en de biedkoers vaak een verschil van enkele centen. Je koopt bijvoorbeeld een product voor 1,02 en kan het verkopen voor 1,00. De 2 cent lijkt weinig maar in de praktijk moet een koers vaak enkele tienden van procenten stijgen wil je zwarte cijfers verkrijgen.

Beleggen is geld investeren met meer risico en vaak ook meer rendement (maar niet altijd)

Sparen

Je kan gaan sparen. Hierbij is het risico dat je het ingelegde geld kwijtraakt relatief klein. In 2018 zijn banken met een bankvergunning gedekt tot een bedrag van € 100.000,–. Dit valt onder het depositogarantiestelsel. Bij sparen is het rendement relatief laag te noemen. Sparen is beleggen met weinig risico en weinig rendement.

Alternatieve vormen van beleggen

Wil je geen risico op de beurs lopen? Dan kan je ook investeren in zilver en goud door dit fysiek aan te kopen. Je kan ook beleggen in panden, domeinnamen, kunst, wijn, hout, cryptomunten en noem maar op. Investeren in alternatieve vormen kan erg leuk en verrassend uitpakken. Wees creatief en onderzoek goed wat waardevast en waarde vermeerderend is.

Beleggen in de praktijk

Als je wilt beleggen op de beurs dan moet je voorzichtig te werk gaan. Tegenwoordig is beleggen veelal computergestuurd en je moet letten op veel verschillende aandachtspunten. Als je wilt beleggen, lees dan de blog beleggen voor beginners.