Het woord Kerst is een vertaling van het Griekse woord Christus. Katholieken gebruiken veelal het woord Kerstmis en protestanten het woord Kerst(feest). Christenen vieren al eeuwenlang met Kerst de geboorte van Jezus Christus. Hij was de langverwachte redder van de wereld. Met Kerst vieren Christenen dat God zelf de moeite nam om als mens naar de aarde te komen. Hij deed dit om de mensheid te redden van zonde en onrecht. In het leven van Jezus zien we dat hij in woorden en daden optreedt tegen het onrecht in de samenleving. Hij overwon de zonde door zijn dood aan het kruis. Hij noemt zichzelf het Licht van de wereld. Voor iedereen die in Jezus Christus gelooft is vergeving en redding bij God. Nog steeds zien we, ook bij niet-christenen deze kerstgedachte terug in thema’s als licht in de nacht, barmhartigheid en liefde geven.

kerst warmte en gezelligheid
Of je nu wel of niet in de diepere betekenis van Kerst gelooft, Kerst is een tijd van warmte, licht, liefde en gezelligheid.

De datum waarop wij kerst vieren, is niet de daadwerkelijke geboortedag van Jezus. Deze datum is gekozen om hierdoor een ander feest af te schaffen. In de eerste eeuwen na Christus werd op 25 december namelijk de zon aanbeden. Paus Julius de tweede wilde de verering van de zon afschaffen, omdat alleen Jezus Christus het ware Licht van de wereld is en alleen Hij verering verdient.

Wat heeft de kerstman met Kerst te maken?

De kerstman heeft veel gelijkenissen met Sinterklaas en dit is niet toevallig. Santa Claus is een verbastering van Sinterklaas en is door Amerikanen bedacht op basis van ideeën die Nederlandse immigranten meenamen. Wat Santa Claus echt bekend heeft gemaakt is de reclames van Coca Cola in de jaren 30 van de vorige eeuw. De kerstman bestaat dus nog helemaal niet zo lang, is geïnspireerd op Sinterklaas en heeft in oorsprong niets met Kerst te maken. Tegenwoordig verdringt de kerstman steeds meer de oorspronkelijke betekenis van Kerst.