Boerenkool stamppot

Boerenkool stamppot basisrecept

Hieronder vind je het basisrecept voor een van de meest traditionele Nederlandse stamppotten: boerenkool stamppot. Variaties laten we aan je eigen fantasie over. De basis en de klassieke verhoudingen hebben we voor je op een rijtje gezet. Eet smakelijk!

Boerenkool stamppot ingrediënten voor 4 personen

Boerenkool stamppot ingrediënten: 800 gram kruimige aardappelen, 400-600 gram fijn gesneden boerenkool (alleen de blaadjes en zonder de naaf), 1 klont roomboter, scheut melk, peper, zout, mosterd, rookworst.

Boerenkool stamppot ingrediënten
Ingrediënten op typische Hollandse boerenkool stamppot te maken

Bereidingswijze boerenkool stamppot:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
  2. Breng een pan met ruim water aan de kook. Leg de aardappelen voorzichtig in het kokende water en leg de fijngesneden boerenkool er bovenop. Doe het deksel erop en laat het geheel 20 minuten zacht koken.
  3. Wanneer je kiest voor een voorverpakte rookworst, dan kan je deze er ook nog in zijn binnenverpakking bovenop leggen zodat hij mee kan warmen. Wanneer je kiest voor een verse worst, volg dan het bereidingsadvies van deze worst op.
  4. Giet na 20 minuten het geheel af. Leg de rookworst even opzij. Bewaar nog iets van het kookvocht om de stamppot nog iets smeuïger te kunnen maken of om er bijvoorbeeld een pakje juspoeder door te kunnen roeren.
  5. Stamp de aardappelen en de boerenkool samen met de klont roomboter en de scheut melk goed door elkaar met een aardappelstamper. Roer het geheel tussendoor nog even door met een pollepel om de aardappelen goed te verdelen.
  6. Voeg naar smaak peper, zout en eventueel nog wat kookvocht aan de boerenkool stamppot toe. Dit zorgt voor een smakelijke pan met klassieke boerenkool stamppot.

Serveer de boerenkool stamppot met de rookworst en wat mosterd. Probeer ook eens zilveruitjes of uitgebakken spekjes bij de boerenkool stamppot.