In 2018 rijdt nog minder dan 2% van alle auto’s in Nederland en België elektrisch. Toch zal elektrisch rijden een grote vlucht gaan nemen in de toekomst. De actieradius wordt steeds groter, het laden gaat sneller en het is goed voor het milieu. Vrijwel alle merken komen met meerdere elektrische modellen. Maar waar moet je op letten als je overweegt een elektrische auto te kopen? Wij hebben de belangrijkste voordelen en nadelen op een rijtje gezet. Ook gaan we in op de fiscale veranderingen welke de komende jaren zullen komen.

Elektrische auto: de belangrijkste voordelen

Elektrische auto - de voordelen van elektrisch rijden
Elektrische auto – de voordelen van elektrisch rijden
Een elektrische auto is beter voor het milieu

Een elektrische auto heeft geen brandstof nodig om op te rijden en heeft daarom ook geen uitstoot. Dit is goed voor het milieu;

Elektrisch rijden is goedkoop

Het kopen van een nieuwe elektrische auto kost nu nog veel geld. Als er steeds meer mensen een elektrische auto kopen dan zal dit in de toekomst minder worden. Stroom wordt steeds goedkoper. De auto kan worden opgeladen met zonnepanelen of windenergie. Ook zitten er in elektrische auto’s minder onderdelen waardoor het onderhoud goedkoper is. Ook zijn er nu nog fiscale voordelen, hierover verderop in dit artikel meer.

Geluid en snelheid

Een elektrische auto accelereert snel doordat er geen versnellingen in zit. Ook zijn de auto’s stil en stinken ze niet omdat er geen brandstof in de auto gaan en er geen verbranding plaatsvindt.

Elektrisch rijden is gemak

Laden kan je prima thuis met je auto dus je hoeft niet meer tijdens de regen je auto vol te tanken. Als je ‘s nachts je auto laadt, dan heb je ‘s morgens weer een volle accu. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer openbare laadpalen en komen er steeds meer snellaadpalen.

Nadelen elektrisch rijden

Er zijn veel voordelen te noemen voor elektrisch rijden. Er zijn echter ook nadelen. De komende jaren zullen deze nadelen echter steeds minder belangrijk worden omdat elektrische auto’s steeds meer geaccepteerd zullen worden. Accu’s worden groter en sterker en laden zal in snelheid toenemen.

Het laden duurt lang

Je accu volladen duurt langer dan brandstof tanken. Als je niet gebruik maakt van een snellader, dan laadt je auto thuis aan netstroom vaak met 11 km/uur en aan een openbare laadpaal 44 km/uur. Snelladers kunnen tot 180 km/ uur laden en superchargers van Tesla zelfs boven de 500 km/uur. Je blijft echter wel plannen.

Hoeveelheid laadpalen is beperkt

Er zijn nog steeds te weinig laadpalen. Als je in de binnenstad bijvoorbeeld wilt laden, dan moet je soms ver weg van je bestemming parkeren als je wilt laden. Je kan wel alle laadpunten vinden met de app van Newmotion. Je kan dan ook zien of deze bezet zijn en hoe snel de laadpunten zijn.

Beperkte range

Met een elektrische auto kom je meestal minder ver dan met een brandstofauto. Je moet dus je trips goed plannen. Een auto met snellaad mogelijkheid zorgt dat je auto weer vrij snel is opgeladen.

Prijs van de aanschaf

De techniek en acceptatie van elektrische auto’s staat nog in de kinderschoenen. Hierdoor worden deze auto’s nog niet massaal geproduceerd en liggen de prijzen nog vrij hoog.

De auto heeft geen uitstoot, het produceren (en laden) van een auto wel

Hoewel een elektrische auto geen uitstoot heeft, heeft de productie van een auto dat wel. Vooral de accu’s zijn niet milieuvriendelijke en dienen goed gerecycled te worden. Veel stroom wordt nu nog niet opgewekt uit schone energie maar door bijvoorbeeld kolencentrales.

Is een elektrische auto voordelig?

In de aanschaf is een elektrische auto niet voordelig, al helemaal niet voor particulieren. Er komen echter steeds meer tweehandsauto’s op de markt. Voor ondernemers zijn er diverse fiscale voordelen voor elektrische auto’s. Er zullen de komende jaren echter wel fiscale veranderingen plaatsvinden. Er zal bijvoorbeeld de komende jaren aardig wat gaan veranderen in de fiscale bijtelling voor elektrische auto’s van de zaak. Bijtellingen op auto’s staan voor 5 jaar vast. Bijtellingen voor auto’s op de zaak is gebonden aan het kenteken. Bij tussentijdse aankoop neem je deze bijtelling mee. Let bij tweedehands auto’s dus goed op hoe lang een bepaalde bijtelling nog geldt.

Elektrische auto 2018

Tot en met 2018 geldt, dat je 4% bijtelling hebt over het volledige aanschafbedrag van een elektrische auto. Als je in 2018 een auto koopt, dan staat de bijtelling voor je auto tot en met 2023 vast. Je betaalt in 2018 voor een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting. De verwachting is dat dit tot 2021 geldt. Je betaalt geen bpm voor volledig elektrische auto’s. Dit blijft waarschijnlijk zo tot 2021. Bent je ondernemer, dan kan je gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Met de MIA kan loopt je investeringsaftrek op te 36% van het investeringsbedrag, bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kan je 75% investeringskosten afschrijven op een door jezelf te bepalen tijdstip. Lees alles over de MIA en Vamil op de website van de RVO.

Een voordeel bij de aankoop van Tesla’s is dat je gebruik kunt van gratis superchargen. Je dient echter wel een auto te hebben besteld voor 16 september 2018 of je dient een auto te kopen welke voor deze datum op kenteken is gezet.

tesla superchargen
Als je een Tesla auto hebt gekocht voor 16 september 2018 dan kan je auto tijdens zijn levensduur gratis laden bij superchargers. Dit gaat vaak sneller dan 500 km/ uur.

Als je nog een elektrische auto op de zaak wilt kopen, doe dit dan nog in 2018, dan betaal je de minste bijtelling.

Elektrische auto 2019

Vanaf 2019 geldt dat je 4% bijtelling hebt over een elektrische auto tot en met een bedrag van € 50.000,–. Hierboven geldt een bijtelling van 22%, net als auto’s met een verbrandingsmotor (en hybride auto’s).

Elektrische auto 2020

Zo het nu lijkt, gelden voor 2020 dezelfde fiscale regels als voor 2019 voor elektrische auto’s. Dit kan echter nog veranderen. Als je eind 2020 een elektrische auto van maximaal € 50.000,– koopt, dan betaal je tot en met 2025 slechts 4% bijtelling.

Elektrische auto 2021

Voor 2021 geldt dat alle auto’s, dus ook elektrische auto’s, een bijtelling krijgen van 22%. Vanaf 2021 moet je voor elektrische auto’s ook motorrijtuigenbelasting betalen, ook als je auto voor 2021 is aangeschaft. Vanaf 2021 zal je ook weer bpm moeten betalen over volledig elektrische auto’s.