Een fietsband plakken kan je erg tegenop zien. Vroeger deed je vader het altijd in een handomdraai. Maar hoe deed hij dat nog maar weer? Wij leggen het je uit in 3 eenvoudige stappen.

Fietsband plakken: wat heb je nodig?

Bandenplak reparatiesetje
Bandenplak reparatiesetje: bandenlichters, plakkers, lijm en schuurpapier.

Stap 1: haal deĀ  binnenband uit de buitenband

 1. Om je band te kunnen plakken moet je eerst de binnenband uit de buitenband halen. Zet hiervoor je fiets op de kop.
 2. Zorg dat het stuur rechtstaat zodat je fiets niet omvalt. Plaats een bandenlichter tussen de buitenband en de velg. Druk vervolgens de bandenlichter naar achter en zorg dat de buitenband over de velg komt. Klem de achterzijde van de bandenlichter achter een spaak.
 3. Pak hierna nog een bandenlichter en steek bandenlichter 2 naast bandenlichter 1 onder de band en trek deze ongeveer 10 cm langs de velg.
 4. Steek vervolgens met bandenlichter 3 de buitenband net zo vaak over de velg totdat deze helemaal over de velg ligt.
 5. Draai het ventiel los zodat je de binnenband uit de buitenband kunt halen.

Stap 2: gat vinden en plakken

 1. Nadat je de binnenband uit de buitenband hebt gehaald, kan je het lek opsporen met een teiltje water. Pomp eerst de binnenband op door het ventiel er in te plaatsen en houd de binnenband onder water. Als je belletjes ziet dan weet je waar het lek zit. Laat de binnenband drogen en onthoud goed waar het gaatje zit.
 2. Knip de speciale plakker op maat. Laat de beschermfolie zo lang mogelijk zitten. De plek waar het gaatje zit dien je op te schuren met een schuurpapiertje zodat de solutielijm goed hecht. Na het schuren plaats je wat solutielijm op de plek van het gat. Laat de solutie enkele minuten drogen.
 3. Druk hierna de plakker stevig op de binnenband en laat deze een tijdje drogen. Trek vervolgens de beschermfolie weg.

Tip: geen teiltje of emmer water bij de hand? Pomp de band hard op en voel waar de lucht uitkomt.

Als je er zeker van bent dat er niet nog een gat in de binnenband zit, dan kan je de band weer terugplaatsen.

Stap 3: band terugplaatsen

 1. Om de binnenband terug te zetten dien je eerst het ventiel weer in de velg te plaatsen. Leg vervolgens de binnenband om de velg en druk deze in de buitenband. Zorg dat de binnenband nergens dubbel zit. Eventueel kan je de binnenband al een klein beetje oppompen met een fietspomp.
 2. Plaats de buitenband vervolgens weer goed om de velg. De metalen ring in de buitenband dient hierbij zo diep mogelijk in de velg te worden geplaatst. Hierdoor gaat dit het makkelijkst.
 3. Pomp nadat de buitenband is geplaatst de binnenband weer hard op.
fietsband plakken
Nadat je klaar bent met je fietsband plakken kan je weer een lekkere fietstocht maken.