Gele tanden. Waarom zijn mijn tanden geel en kan ik hier iets aan doen? Er zijn verschillende redenen voor het hebben van gele tanden. Lees hieronder wat voor jou van toepassing is en of je er iets aan kan doen.

Geel tandbeen zorgt voor gele tanden

Wat niet veel mensen weten is dat het bot in je tanden, het tandbeen, van zichzelf geel is. Het is het glazuur om je tanden heen, dat je tanden een witte kleur geeft. Je tanden zonder het glazuur er omheen zijn gewoon felgeel. Er zijn verschillende redenen waarom het gele tandbeen bij de ene persoon meer zichtbaar is dan bij de andere persoon.

  1. De dikte van het glazuur. Wanneer de dikte van het glazuur afneemt door slijtage of erosie wordt het gele tandbeen meer zichtbaar. Hoe dunner het laagje glazuur op je tanden is, hoe geler je tanden zullen worden. Bij dunner wordend glazuur heeft het bleken van de tanden geen zin. Het is immers het tandbeen dat je ziet en dit kan niet gebleekt worden. Het proces van glazuurafname kan wel vertraagd worden door het drastisch verminderen van suikers, zuren en het gebruik van goede tandpasta. Soms kan glazuur ook gerestaureerd worden.
  2. De bouw van het glazuur. Melktanden hebben vaak een mooie witte kleur, terwijl tanden van volwassenen geler zijn. Hoe kan dit? Het heeft te maken met de opbouw van de moleculen van het tandglazuur. De moleculen van glazuur van de melktanden zijn rommelig op elkaar gezet, terwijl de glazuurmoleculen van volwassen tanden veel netter op elkaar zijn gestapeld. Deze nette stapeltjes maken de tanden niet alleen sterker, maar zorgen er ook voor dat het licht beter door het glazuur heen kan schijnen en het gele tandbot kan laten zien. Gele tanden zijn dus sterker dan witte tanden, doordat ze steviger in elkaar zijn gezet.

Tandsteen

Wanneer tandplak niet op tijd weggepoetst wordt, zal dit veranderen in tandsteen. Tanden met tandsteen zijn niet meer wit. Hier is iets aan te doen. Het tandsteen kan verwijderd worden door de tandarts en een goede mondhygiëne kan tandsteen voorkomen. Goed en regelmatig poetsen dus.

Verkleuring aan de buitenkant

Tanden kunnen ook verkleuren aan de buitenkant. Er ontstaat dan een gekleurd laagje om de tand heen wat zorgt voor gele tanden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door gebruik van koffie, thee of wijn. Ook door roken en medicijngebruik kunnen tanden een andere kleur krijgen. Verkleuringen die aan de oppervlakte van de tand liggen kunnen misschien worden weggepoetst met een goede tandpasta. Hoewel de speciale werking niet bewezen is, kan je speciale tandpasta gebruiken, zoals een anti-tandsteen of een whitening tandpasta. In deze tandpasta’s zitten eiwit-afbrekende stoffen die het vuil aanvallen, en stoffen die vuil minder snel laten hechten aan je tanden.

Wist je dat? Anti-tandsteen tandpasta doet precies hetzelfde als whitening tandpasta! Het is maar welke naam je het beestje geeft.

Verkleuringen die dieper in de tand liggen kunnen soms gebleekt worden door de tandarts. Hierbij geldt dat de tanden tijdelijk witter worden, maar op den duur hun oorspronkelijke kleur weer terugkrijgen. Bleken heeft nadelen, vraag daarom altijd advies bij de tandarts of het een oplossing voor jou kan zijn.

Onze tips voor wittere tanden

Een klein beetje blauw doet wit witter lijken. Er bestaan tegenwoordig tandpasta’s met wat blauwsel die je tanden optisch witter doen lijken

vrouw met witte tanden