Wanneer kan je gezelschapsspelletjes gaan doen met je kind?

Alle kinderen vinden het leuk om samen met hun ouders of verzorgers een spel te doen. Het spelen van gezelschapsspelletjes met kinderen is leuk, leerzaam en gezellig. Voor de ouders kan het interessant zijn om door het doen van een spel hun kind nog completer te leren kennen. Hoe gaat je kind om met verlies, met regels, en heeft het bijvoorbeeld al wat strategisch inzicht?

Je kunt al beginnen als ze erg klein zijn. Nu vinden ze het nog erg leuk om samen met jou iets te doen. Bovendien hebben ze er de rest van hun leven profijt van. Je biedt ze namelijk een nieuw alternatief aan om hun vrije tijd met vrienden of familie in te vullen. Samen aan tafel, en niet voor de tv.

Vanaf welke leeftijd kan je spellen met je kinderen spelen?

Vanaf een jaar of drie kunnen de meeste kinderen wel wat eenvoudige spellen doen. Op deze leeftijd snappen ze wat ‘aan de beurt zijn’ is en kunnen ze eenvoudige doelen halen. Waarschijnlijk is een gewone dobbelsteen wel wat moeilijk. Het is daarom handiger om een spel te kiezen zonder dobbelsteen of een met een kleurendobbelsteen. (Er bestaan trouwens ook dobbelstenen die alleen 1, 2 of 3 ogen kunnen gooien)

Met welke spellen kan je beginnen?

Gezelschapsspelletjes met kinderen gebaseerd op plaatjes en kleuren zijn geschikt om mee te beginnen. Denk aan memory, domino, kleurentorentjes of lotto. Het merk Haba heeft kwalitatief goede spellen voor jonge kinderen waarop op een niet te ingewikkelde manier geleerd wordt met spelregels om te gaan.

ganzenborg
Vanaf een jaar of zes is het leuk om ganzenbord te spelen. De meeste kinderen kunnen dan al tellen.

Vind je kind het lastig om te verliezen?

Houd hier rekening mee door te benoemen wat je ziet. Je zegt dan bijvoorbeeld: Jammer hé? Dat je nu je een setje weet (memory) je net niet aan de beurt bent, of: hé, wat lastig voor je dat je alwéér geen twee gooit. Je bent er gewoon boos van geworden. Laat je kind niet expres winnen, hoe verleidelijk het ook kan zijn. Je kind zal leren van alle gevoelens die bij spelletjes doen komen kijken. Je kunt natuurlijk wel afspreken dat er aan het eind geen winnaar is. Er bestaan ook speciale spelletjes waarbij het niet gaat om het winnen, maar om de samenwerking. Vraag in de betere speelgoedwinkel naar gezelschapsspelletjes met kinderen zonder dat je hoeft te winnen.

Laat je kind niet expres winnen, hoe verleidelijk het ook kan zijn.

Wanneer je kind leert lezen en rekenen zijn er opeens veel meer spelmogelijkheden. Begin niet te moeilijk en kijk naar je kind. Kwartet, rummicub, tri-ominos worden leuk. Op de spellendozen staat aangegeven vanaf welke leeftijd een spel geschikt is.

Aanrader: Juniorspellen

Wanneer je kind nog iets ouder wordt kan het langzaam gaan leren om mee te spelen met de grote mensenspellen. Van veel spellen, zoals bijvoorbeeld Carcassonne en Ticket To Ride bestaan speciale junior versies. Ideaal om ze voor te bereiden op de grotere bordspellen. Carcasonne junior is zelfs al geschikt vanaf 4 jaar.

Veel speelplezier gewenst!