Help, mijn goudvis stijgt steeds naar de oppervlakte, zakt naar beneden, zwemt scheef of zwemt op zijn kop. Wat is er toch aan de hand?

Goudvis ziek

Je goudvis heeft waarschijnlijk een probleem met zijn zwemblaas. De zwemblaas is een orgaan dat de vis nodig heeft om op verschillende diepten van het water te zwemmen. Het is een soort met gas gevuld zakje in de vis dat zich kan aanpassen aan verschillende mate van omgevingsdruk. Wanneer een vis problemen met zijn zwemblaas heeft kan hij niet meer ‘zweven’ in het water. Hij zal omhoog drijven of naar beneden zakken als hij stopt met zwemmen. Alleen door actieve zwembewegingen te maken kan hij nog opstijgen of afdalen in het water. Dit is erg vermoeiend voor de vis. Als het te lang duurt zal hij de strijd moeten opgeven. Ook kunnen zijn vinnen beschadigen door het schuren over de bodem of door uitdroging doordat ze boven het wateroppervlak uitkomen.

Wist je dat van alle vissen de goudvis het vaakst problemen met de zwemblaas krijgt? Het korte, ronde lichaam van de vis zorgt er voor dat organen gauw worden samengeperst en tegen de zwemblaas aandrukken, waardoor deze zijn werk niet meer kan doen.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een zwemblaasprobleem?

De meest voorkomende oorzaken van een niet goed functionerende zwemblaas zijn:

  1. Een snelle daling van de watertemperatuur zorgt voor verstopte darmen. Wanneer het water waar de vis in zwemt plotseling een stuk kouder wordt, vertraagt of stopt de stofwisseling van de vis. Wanneer je vis eet, zal hij verstopt raken. De darmen kunnen door deze constipatie opzwellen en tegen de zwemblaas aandrukken.
  2. De vis krijgt te veel (drijvend) voer. Wanneer je vis teveel te eten krijgt zullen zijn organen door dit eten opzwellen en tegen de zwemblaas aandrukken. Ook kan de zwemblaas niet genoeg ruimte hebben door de opslag van vet. Teveel luchthappen tijdens het eten kan zorgen voor een opgezwollen maag.
  3. Een infectie.
  4. Een afwijking aan de organen.

Hoe genees ik mijn goudvis?

Wanneer je vis nog wel een normale zwemhouding (dus niet op zijn zij of op de kop) heeft, kan hij zichzelf nog wel redden en is het waarschijnlijk op te lossen met ‘ontstoppingstherapie’.

Wanneer je vis geen normale zwemhouding meer heeft, is hij ernstig verzwakt en is het de vraag of hij weer beter wordt. Als je goudvis ziek is, kan je proberen watertherapie aan je vis te geven. Het doel hiervan is om je vis zoveel mogelijk rust te geven zodat hij kan aansterken en misschien weer zelf kan zwemmen.

Hoe geef ik ontstoppingstherapie aan mijn vis?

Deze therapie geef je aan een vis met zwemblaasproblemen die nog wel een gewone zwemhouding heeft.

Stap 1: Verhoog de temperatuur van het water tot ongeveer 20 graden. Hierdoor komt de stofwisseling van de goudvis weer goed op gang.

Stap 2: Laat je vis op krachten komen. Kijk bijvoorbeeld of je de stroming in het water kan verminderen door het filter tijdelijk uit te zetten en zet je goudvis apart wanneer er pestende soortgenoten in je aquarium zitten.

Stap 3: Voer de vis drie dagen niet.

Stap 4: Voer je vis na deze drie dagen gekookte erwten. Erwten kunnen door hun vele vezels de verstopping van de vis verhelpen. Kook de (diepvries)erwten tot ze zacht zijn en voer er 1 of 2 aan je vis. Soms is het nodig om de erwt op een stokje te prikken en deze dichtbij je vis te houden.

Stap 5: Wanneer je vis geen symptomen meer heeft, kun je je vis weer op een normale manier voeren. Voorkom toekomstige zwemblaasproblemen door de temperatuur van het water niet te koud te laten worden, niet teveel te voeren (eenmaal per dag een paar kleine vlokjes) en het goudvissenvoer te weken voor je het aan je vis geeft.

Wanneer de symptomen niet verdwenen zijn is er iets ernstigers aan de hand. Wanneer de problemen nog een paar dagen aanhouden is het het beste om je goudvis uit zijn lijden te verlossen.

goudvis dood
Als je goudvis na een paar dagen nog steeds niet beter is dan kan je de vis het beste uit zijn lijden verlossen.

Goudvis ziek: Hoe geef ik watertherapie aan mijn vis?

Watertherapie geef je aan een vis met zwemblaasproblemen die geen normale zwemhouding meer heeft en ernstig verzwakt is.

Stap 1: Doe de goudvis in een aparte bak waarvan het waterniveau zo laag is dat hij nog net onder water is.

Stap 2: Voer de vis kleine beetjes met de hand, want hij kan niet zwemmen. Je kunt bijvoorbeeld geweekt voer of een gekookte erwt (zonder schil) op een stokje prikken en bij de vis houden).

Stap 3: Houd de vis ongeveer vijf dagen in de aparte bak en voeg iedere dag een klein beetje water toe, net zo lang totdat de vis weer helemaal vrij kan zwemmen. Op deze manier kan het overtollige gas langzaam verdwijnen tot normale hoeveelheden.

Stap 4: Is je goudvis weer beter? Voorkom toekomstige zwemblaasproblemen door de temperatuur van het water niet te koud te laten worden, niet teveel te voeren (eenmaal per dag een paar kleine vlokjes) en het goudvissenvoer te weken voor je het aan je vis geeft.

Hoe oud wordt een goudvis?

Veel mensen denken dat goudvissen maar 1 tot 3 jaar kunnen worden maar als je ze goed verzorgd dan worden ze veel ouder. Goudvissen kunnen in de natuur wel 40 jaar worden! Wil je goudvissen en wil je weten hoe je ze goed moet verzorgen? Lees dan ons artikel goudvissen kopen.