Goudvissen kopen en houden. De goudvis is de bekendste vis die door mensen wordt gehouden. Hij is niet duur, mooi van kleur en ook erg sterk. Vroeger werden goudvissen vaak in een kom gehouden. Hoewel het er mooi uitziet en niet zo duur is, beseffen gelukkig steeds meer mensen dat een kom een slechte leefomgeving voor de goudvis is. Zowel de ronde vorm, als het gebrek aan ruimte zal de vis een naar leven geven.

Een goede huisvesting voor goudvissen

Wat is dan wel een goede huisvesting voor de goudvis? Goudvissen zijn echte zwemmers. In vrijheid leggen ze dagelijks tientallen kilometers af. Hoe meer ruimte hij heeft, hoe blijer de vis daarom zal zijn, omdat hij meer zijn natuurlijke gedrag kan vertonen. Een ruime vijver of een groot aquarium verdient daarom de voorkeur. Dit is vanwege de kosten en gebrek aan ruimte voor weinig mensen haalbaar.

Goudvissen houden in een ruime vijver of een groot aquarium verdient de voorkeur.

Hoe begin ik eenvoudig en betaalbaar een aquarium met goudvissen?

Goudvissen kopen en houden op een betaalbare manier. In dit geval adviseren wij een kleiner aquarium aan te schaffen van minstens 70 liter. Wanneer je hier maximaal twee goudvissen in houdt, probeer deze dan of je deze na een paar jaar bij iemand in de vijver vrij mag laten. Jij hebt een tijd plezier gehad van je visjes en ze hebben ze bij een goede verzorging een prima leven gehad. Het is wel van belang om ze daadwerkelijk naar een groter verblijf te verplaatsen, omdat ze anders te groot groeien voor de ruimte. Laat ze nooit vrij in de vrije natuur. De goudvis hoort niet in de Nederlandse wateren en verstoort hier het evenwicht. Je kunt na de herplaatsing voor een paar euro weer twee nieuwe jonge goudvissen kopen.

Goudvissen kopen en houden in een aquarium
Goudvissen kopen en houden in een aquarium.

Dit heb je nodig voor een eenvoudig aquarium:

Naast het aquarium zelf, heb je een filter nodig die het water filtert en rondpompt. Het is belangrijk dat het water wordt gefilterd van poep, planten- en voedselresten om de kwaliteit van het water langer goed te houden. Ook de circulatie van het water helpt hierbij. Daarnaast heb je een zak kleine steentjes (grind) nodig voor op de bodem. Goudvissen houden er van om in de bodem te wroeten op zoek naar voedsel. Tussen de steentjes kunnen ze heerlijk zoeken en het is een leuk gezicht om ze dit te zien doen.

Hierna volgt de aanschaf van plantjes. Plantjes zien er mooi uit, wuiven lekker in het water en zorgen ook voor extra zuurstof. In de dierenwinkel geven ze waarschijnlijk het advies om ‘vaste’ plantjes aan te schaffen en deze te laten wortelen in een zogenaamde ‘voedingsbodem’ onder de steentjes. Wij adviseren je om dit niet te doen. Omdat goudvissen grote vervuilers zijn (hier later meer over) moet je best vaak het grind op de bodem omwoelen. Het is dan niet handig als hier een voedingsbodem onder zit die ‘stuift’ in het water. Bovendien eten je vissen waarschijnlijk van de plantjes waardoor je wel eens nieuwe aan moet schaffen en het wortelen dus niet nodig is. Wij adviseren je daarom een aantal kunstplantjes aan te schaffen die er mooi uitzien en daarnaast één echt zuurstofplantje in een potje te kopen. Dit echte plantje kan je dan elke paar weken makkelijk vervangen.

Koop meerdere kunstplantjes en één echt zuurstofplantje.

Naast het aquarium, het filter, de steentjes en de plantjes heb kan je nadenken over schuilplekjes voor je visjes. In de dierenwinkel heb je een ruime keuze, die er ook leuk uitzien. Wanneer je ook nog een potje goudvissenvoer koopt, een visnetje en twee emmers van 10 liter, ben je klaar om je aquarium in te richten.

Kraanwater is niet goed voor je vissen. Hoewel goudvissen sterke vissen zijn overleven ze het wel, maar het is beter om het water de behandelen met een waterverbeteraar. Aan elke 10 liter water moet je een half dopje toevoegen zodat alle slechte stoffen verdwijnen.

Goudvissen kopen

Goudvissen kopen doe je pas wanneer je aquarium klaar is en twee weken klaarstaat met de pomp in werking. De waarden in het water hebben dan hun evenwicht gevonden. Laat je in de dierenwinkel adviseren over welk soort goudvissen je aanschaft. Het is niet verstandig om twee verschillende soorten goudvissen te kopen omdat dit voor stress kan zorgen bij het soort dat langzamer zwemt.

Wat kost dit allemaal?

We komen hierbij tot de volgende lijst:

Waarschijnlijk zijn de visjes zelf het goedkoopste van je hele boodschappenlijst, maar dat is wel bij meer huisdieren het geval.

Wij denken dat als je een beetje rondkijkt in meerdere dierenwinkels en op internet dat je een goed nieuw aquarium, filter, grind kan aanschaffen voor 100 euro. Natuurlijk kan je ook op marktplaats kijken of bij de kringloopwinkel en hier een vondst doen. De plantjes, decoratie, voer de visjes zelf en overige spullen zullen maximaal 50 euro kosten. Voor 150 euro ben je dus in aanschaf klaar. De onderhoudskosten bestaan uit af en toe een nieuw filter voor in je pomp, nieuwe fles waterverbeteraar, af en toe nieuw zuurstofplantje en vissenvoer, maar met dat laatste doe je erg lang.

Waar moet ik verder rekening mee houden?

Denk na over waar en waarop je het aquarium plaatst. Een aquarium wordt door alle liters water erg zwaar, dus heeft een stevig ondermeubel nodig die het gewicht kan dragen. Elke liter water weegt een kilo. Het is het beste dat er geen of weinig direct zonlicht in het aquarium schijnt. Zonlicht heeft invloed op de temperatuur en andere waarden in het water, waarvan het het beste is als deze niet te erg schommelen.

Goudvissen eten en poepen veel, dus om de kwaliteit van het water goed te houden, moet je elke week twee derde van het water vervangen. Maak minstens elke maand je aquarium goed schoon (dus ook grind uitspoelen, raampjes poetsen et cetera). Gebruik hierbij nooit schoonmaakmiddelen. Zorg ook bij het schoonmaken goed voor je visjes en probeer het op een manier te doen dat ze er zo weinig mogelijk stress van ondervinden.

Gelukkige goudvissen
Als je goudvissen gaat kopen en je houdt ze in een aquarium dan krijg je gelukkige goudvissen.