De hortensia snoeien is vrij eenvoudig. De hortensia is een zeer geliefde plant vanwege zijn mooie bloemen en lange bloeitijd. De plant heeft weinig onderhoud nodig. Wanneer snoei je de hortensia en welk gereedschap gebruik je hiervoor? Wanneer je een hortensia moet snoeien hangt af van de soort hortensia. Wij hebben de meestvoorkomende op een rij gezet.

De hortensia snoeien is vrij eenvoudig.

De meest voorkomende hortensia’s snoeien

Het echte snoeien van de meestvoorkomende hortensia Hydrangea macrophylla en Hydrangea serrata is niet nodig. Het is wel goed voor de plant om de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Dit doe ja na de winter en vóór 1 maart. Alleen als je vindt dat de hortensia te groot wordt, uit model raakt, of als je wat takken wil verjongen kan je de hortensia snoeien. Je kan dan wat takken afknippen met een knipschaar. Hierbij is het belangrijk om te weten dat een hortensia zijn bloemknoppen het jaar ervoor al aanlegt. Wanneer je een tak snoeit zal deze daarom een jaar niet bloeien.

Hydrangea macrophylla
Hydrangea macrophylla

Hoe kan je de hortensia kleiner maken met minimaal bloeiverlies? Knip in het voorjaar een paar oude takken tot aan de grond af. Kies voor de takken die het meest overhangen of het verst de lucht in zijn gegroeid. Wil je je hortensia echt flink verjongen, doe dit dan in meerdere jaren. Knip het ene jaar de ene helft van de takken af en het volgende jaar de andere helft. Op deze manier kan je toch elk jaar van de bloemen genieten.

Hydrangea serrata
Hydrangea serrata

Annabelle hortensia snoeien

De hortensia Annabelle bloeit vanaf juni tot soms ver in oktober. De grote witte bollen veranderen langzaam in lichtgroene bollen. De lichtgroene bollen zullen uiteindelijk verdrogen en lichtbruin worden. Het maakt voor de plant niet uit of je de bollen eind oktober afknipt of in maart. De bollen staan op lange dunne stelen en bieden weinig bescherming tegen de vorst. De bollen kunnen in de winter ook nog mooi staan. Als je een Annabelle voor de winter snoeit, snoei deze dan niet te kort, dan kan de plant niet bevriezen. Houdt in ieder geval stelen van ongeveer 60 cm aan.

De Annabelle bloeit op jong hout en kan dus, anders dan de Hydrangea macrophylla en Hydrangea serrata tot op de grond worden teruggesnoeid. Bij voorkeur doe je dit na de vorstperiode. Voor de Annabelle geldt: hoe dieper je de stengels terugsnoeit, hoe groter de bloemen zullen worden. Snoei dus niet al te diep weg anders heb je kans dat de witte bollen tijdens een storm omwaaien en tegen de grond geslagen worden. Doordat de Annabelle hortensia grote bloembollen heeft, is het raadzaam om direct na het snoeien plantensteunen om de bloemen te plaatsen. Ze zullen dan beter wind en regen doorstaan.

Annabelle hortensia
Annabelle hortensia

Pluimhortensia snoeien

De pluimhortensia dient te worden gesnoeid om de plant compact en vol van bloei te houden. De pluimhortensia bloeit net als de Annabelle op eenjarig hout. De beste tijd om te snoeien is net na de winter, eind februari. De pluimhortensia kan je 10 cm boven de grond afknippen. Als je de struik hoger wilt laten groeien, snoei deze dan hoger.

pluimhortensia
pluimhortensia

Klimhortensia snoeien

Doordat de klimhortensia veel hechttakken heeft met hechtwortels, neemt deze hortensia al snel veel ruimte in. Hechttakken kan je prima wegknippen wanneer deze te veel ruimte innemen en je muren niet te veel beschadigd wilt zien. De hechtwortels krijg je namelijk niet eenvoudig van de muur.

De bloeitakken kan je het beste na de bloei snoeien, in juni. De plant kan dan weer knoppen vormen voor het volgend jaar. Knip bloeitakken terug tot ongeveer 10 cm van de stam. Als je een klimhortensia drastisch wilt terugsnoeien, doe dit dan in de winter. Je hebt dan de meeste kans dat de plant het overleeft. Uitgebloeide bloemen kan je wegknippen na de bloei of na de winter.