Houten meubels schoonmaken en onderhouden zorgt er voor dat je meubels jaren langer meegaan. Je moet ze schoonmaken en onderhouden met zachte schoonmaak- en verzorgingsmiddelen zoals bijenwas, azijn en pure zeep. Deze middelen kunnen intensief gebruikte meubels weer laten opleven en natuurlijke glans geven. Het zal je verbazen hoeveel verschil je kan maken met deze goedkope huis- tuin en keukenmiddelen.

Houten meubels schoonmaken

Gebruik bij het schoonmaken van houten meubels een sopje met zachte zeep (bijvoorbeeld vloeibare groene zeep). Denk eraan om onbewerkte oppervlakken niet te nat te maken. Een bijna droge doek met sop is perfect. Gebruik voor onbewerkt naaldhout (vuren en grenen) koud water en zeep, omdat heet water dit hout geel kan maken.

Houten meubels schoonmaken met azijn en olie

Geef onbewerkte oppervlakken weer nieuwe glans met een mengsel van half olijfolie en half azijn. Breng het op met een zachte doek, laat het opdrogen en het hout zal zijn oorspronkelijke glans weer krijgen.

Meubelwas

Meubelwas is erg geschikt voor onafgewerkt of licht afgewerkt hout. Het beschermt en voedt, vult krasjes op en geeft het hout een zachte glans.

Het beste kan je een wassoort gebruiken waar bijenwas inzit. Gebruik nooit vloeibare was. De stoffen die hierin zitten kunnen oudere waslagen zacht maken en verwijderen. Stof het hout goed af en maak het schoon met een vochtige doek, zodat er bij het was opbrengen geen krassen in het hout komen. Breng de was op met de nerf van het hout mee. Laat de was goed drogen en wrijf hem daarna uit met een zachte droge doek.

Antieke meubels in de was zetten
Antieke meubels zet je in de was door deze eerst stofvrij te maken, vervolgens breng je met een lap een dunne laag was aan en hierna wrijf je de was mooi op voor een glimmend resultaat.

Hout met een laklaagje

Neem hout met een laklaagje af met een iets vochtige doek. Kijk uit met agressieve schoonmaakmiddelen en stoffen die de laklaag kunnen oplossen zoals nagellakremover.

Houten meubels onderhouden – tips

  1. Houten meubels blijven langer mooi als ze niet in de zon staan. UV-straling bleekt en beschadigt hout en stoffen bekleding.
  2. Zet je goede houten meubels niet in erg droge of erg vochtige ruimtes. Doordat hout uitzet en krimpt zal het hier gaan barsten.
  3. Zet goede houten meubels niet vlakbij radiatoren of andere warmtebronnen zoals een open haard. Het hout kan door de warmte gaan barsten.
  4. Bescherm houten oppervlakken met onderzetters en viltjes.