Mijn moeder mocht vroeger niet leren rolschaatsen, omdat mijn opa te bang was dat ze blind zou worden als ze op haar stuitje viel. Mijn moeder heeft stiekem toch gerolschaatst, maar kan gelukkig nog wel zien. Ben jij ook wel eens gewaarschuwd om niet op je stuitje te vallen? Is dit een reële angst? Wat is je stuitje eigenlijk? En kan een val hierop echt blindheid veroorzaken?

Een nutteloos lichaamsdeel

Sommige lichaamsdelen lijken helemaal geen functie te hebben, en soms zelfs alleen maar last te veroorzaken. Denk maar aan je blindedarm. Deze is nergens goed voor, en kan ook nog flink gaan ontsteken. Ook je stuitje, ook wel staartbeen genoemd, is zo’n nutteloos lichaamsdeel. Het bestaat uit de onderste drie tot vijf samengegroeide wervels van de wervelkolom en bevat geen zenuwen of bloedvaten. Een val op je stuitje kan zeer pijnlijk zijn. Je stuitje kan breken of kneuzen en dit kan tot grote, zelfs chronische, klachten leiden.

Kan je blind worden als je op je stuitje valt?

In je stuitje lopen geen zenuwbanen die door een val beschadigd kunnen worden.

Er is nog nooit iemand blind geworden doordat hij op zijn stuitje viel en het is een raadsel waar deze mythe vandaan komt. In je stuitje lopen namelijk geen zenuwbanen die door een val beschadigd kunnen worden, en al helemaal geen zenuwbanen die verband houden met je ogen. Een theorie dat een zogenaamde ‘schokgolf’ na de val bovenliggend ruggenmerg of de hersenen zou beschadigen is niet aannemelijk. De ruggengraat is flexibel genoeg om een schokgolf op te vangen. En zelfs al zouden er beschadigingen optreden, zou het wel erg toevallig zijn als deze beschadiging nou net voor blindheid zou zorgen.

Val op je achterhoofd.

Een angst voor blindheid die beter te verklaren zou zijn is de angst om op je achterhoofd te vallen. Het deel van je hersenen dat je nodig hebt voor je zicht ligt namelijk in je achterhoofd. Er zijn gevallen bekend van kinderen die hard op hun achterhoofd vallen en tijdelijk blind werden. Of kinderen die blind werden nadat ze een bal tegen hun hoofd kregen zoals Andrea Bocelli.

Mijn moeder heeft dus voor niets in het geheim moeten rolschaatsen. Maar een helm zou wel verstandig zijn geweest.

veilig fietsen met een helm
Veilig fietsen met een helm