Kittens zijn kleine jonge poesjes. De leeftijd van de kleine katjes is maximaal een half jaar oud om ze een kitten te mogen noemen.

Poes is zwanger van een kitten

De dracht van een kat duurt gemiddeld 63 dagen. Op de 32e dag kan een dracht van een kat worden vastgesteld. Op dag 42 is het mogelijk om een buikpalpatie te doen. Hierbij wordt de buik van de kat betast en beklopt om te kijken of alles goed is met de kitten. Het jonge poesje kan ook met een echo worden bekeken. Dit kan vanaf dag 35. Een echo is betrouwbaarder dan een buikpalpatie.

De geboorte van een katje

Wanneer de draagtijd van een kat voorbij is, gaat zij zich opmaken voor de bevalling. Eerst komen de weeën. Deze duren ongeveer 12 uur gemiddeld. Dit kan echter ook langer of korter zijn. De weeën drijven de kittens langzaam naar de baarmoedermond welke zich aan het begin van het geboortekanaal bevindt. Vervolgens opent de baarmoedermond zich langzaam. Via de baarmoedermond komt de kitten in het geboortekanaal: het bekken. Tijdens de persweeën worden tenslotte de kittens 1 voor 1 naar buiten gewerkt. Bij een normale bevalling likt de kat de kittens schoon en bijt ze de navelstreng door. Uitgebreide informatie over een poes welke moet bevallen lees je hier.

Het socialisatieproces van kittens

Het socialisatieproces van jonge katjes worden in gang gezet wanneer de kittens tussen de vier en de twaalf weken oud zijn. Het jonge poesje leert nu om te gaan met andere dieren en met mensen. Liefde en corrigeren van de moederpoes zijn erg belangrijk. Aanrakingen door mensen zoals optillen en aaien leren de poesjes al op jonge leeftijd met mensen om te gaan en te accepteren. Spelen met andere kittens en andere huisgenoten is belangrijk voor de sociale vaardigheden van de kittens.

cute kitten
Cute kitten – jonge poesjes zijn erg speels en spelen overal mee, van draadjes tot plantjes.

Kittens inenten

Wanneer de poesjes ongeveer 9 weken oud zijn is het tijd om te in te enten tegen de katten- en niesziekte. Bij 12 weken wordt deze inenting herhaald. Om de immuniteit op peil te houden volgt rond de 16e week nog een een nieuwe booster-enting.

Kittens te koop

Om jongen katten te koop aan te bieden dienen ze eerst nog te leren omgaan met nestgenoten en de liefde en correctie te ervaren van hun moeder. Het is aan te raden jonge poesjes niet te snel naar nieuwe eigenaren te laten gaan. Fokkers en raskatten laten kittens pas na drie maanden naar hun nieuwe eigenaren gaan. Dit is overeenkomstig de verenigingsreglementen. Sociale vaardigheden zijn dan veelal aangeleerd en volledige immuniteit is door de herhaald entingen op peil.

jong poesje
Een jong poesje is erg lief. Als je een kitten koopt, houd er dan wel rekening mee dat kleine poesjes snel groot worden.