Kraamcadeaus hoeven niet duur te zijn, als ze maar met zorg zijn uitgezocht en een kleine wauw-factor hebben. Vermijd daarom felgekleurd plastic en koop geen kraamcadeautjes bij de Action of een andere goedkope winkel. Kies voor kwaliteit, en voor iets wat mooi in de huis- of kinderkamer staat.

Origineel kraamcadeau

Een kraamcadeau hoeft niet persé origineel te zijn. Praktisch is ook erg fijn. Toch geef je natuurlijk graag iets wat er leuk uitziet. Als moeder van drie jonge kinderen deel ik graag mijn persoonlijke top 10 kraamcadeau favorieten met jullie. Ik hoop dat je inspiratie krijgt met onderstaande betaalbare ideeën voor een mooi, origineel èn praktisch baby cadeau.

Mijn persoonlijke top 10 (15-20 euro)

10. Waardebon

Een heel praktisch (maar niet zo’n grote wauw-factor, daarom op nummer 10) cadeau voor een baby is een waardebon van een winkel zoals de Hema, de H&M of de Prénatal. Er zijn in het komende jaar nog genoeg kleertjes, beddengoed of andere spulletjes die moeten worden aangeschaft. Mijn favoriet is een bon van de Hema. Geen baby kan zonder Hema namelijk. Geef er een kleinigheidje (bijvoorbeeld een zwitsalzeepje) bij en je hebt een compleet cadeautje wat zeker weten van pas komt.

9. Kinderbestekset

Vooral voor een eerste kind is dit een leuk cadeau, omdat je dan zeker weet dat het nog niet in huis is. Er bestaan vele plastic varianten van bijvoorbeeld Dick Bruna, deze zijn niet zo duur en leuk om te geven in combinatie met een bijpassende bord en (tuit)beker. Voor de echte wauw-factor zou ik voor een stalen versie gaan, zodat het kind in stijl kan leren dineren. Het merk Amefa heeft een leuk stalen safari-setje te koop voor een prima prijs. Een praktisch en leuk baby kado.

8. Houten muziekdoosje met dansende figuurtjes

Een houten muziekdoosje staat heel leuk op de kinderkamer. Kinderen vinden het prachtig om met een bekend muziekje in slaap te vallen, nog leuker is het als er dan twee wiebelende diertjes rondtollen op hun eigen dansvloertje. Wat wel jammer is dat het geen speelgoed is. Wanneer je een dergelijk doosje laat vallen wordt het muziekje ‘vals’. Maar goed, op mooie spullen moet goed gepast worden.

7. Houten Vormenstoof

Elk kind wil op een dag niets liever dan spulletjes ergens in- en uithalen. Blokken, vormen en kleuren worden ook leuk en met een vormenstoof kan het kind zich dan helemaal uitleven. De blokjes zijn ook per stuk interessant en wat later worden er torentjes van gebouwd. Een houten versie staat het mooiste in je huiskamer en is daarom het leukste om te geven. Mijn favoriet is helemaal van blank hout, met 12 verschillende blokjes (vorm en kleur) met een deksel dat opengeklapt kan worden en met een touwtje om hem te tillen.

6. Houten Fantasieblokken

Er zijn tegenwoordig hele leuke blokken te koop. Door hun leuke vormen, geluiden en soms ook ramen wordt de fantasie echt geprikkeld. Je kan er alle kanten mee op. Een betaalbare versie is de Eichhorn houten blokken met geluid. Ook de merken Haba (bv Fantasie Bouwblokken of Kakelbont), Goki (Houten regenboogblokken met ramen) en Lobbes (Houten Bouwvormen fantasie) zien er prachtig uit, maar zijn wat hoger in prijs.

Knuffelbeer
De tijd van knuffelberen is nu wel voorbij. Het is niet origineel en belandt vaak op de knuffelstapel.

5. Mies van Hout met liedjes voor de allerkleinsten

Ik kreeg het boekje met cd ‘Daar buiten loopt een schaap’ van Mies van Hout bij de geboorte van onze oudste zoon. Hier heb ik alle boekjes van Mies van Hout gekocht (ja, ook die van Sinterklaas). Het zijn ontzettend lieve liedjes, niet hard of druk maar gewoon prettig ‘mooi’, met hele leuke tekeningen. Mooi cadeau, mooie prijs. De kartonnen versie is het beste voor kleine handjes.

4. De Gele Ballon van Charlotte Dematons

Alweer een boek. Boeken zijn leuk als kraamcadeau maar ook leuk als het kind ouder is. Ik vind dat altijd zo’n ‘luxe’ cadeau. Dit inmiddels beroemde prentenboek van Charlotte Dematons heeft geen tekst, maar wel prachtige platen die alle kinderen (en ook de ouders) mooi zullen vinden. Wanneer je het boek vaker bekijkt ontdek je ook steeds meer grapjes. Kies een mooie kartonnen versie, zodat er enthousiast gelezen en genoten kan worden.

3. Stapeltoren van geresycled materiaal van Green Toys

Green Toys is een merk dat de wereld beter wil maken. Ze produceert speelgoed van milieuvriendelijk materiaal of van gerecycled plastic zoals bijvoorbeeld deze stapeltoren. Een stapeltoren is speelgoed waarmee elke baby spelen wil. Wat een ‘wauw-factor’ is het om een prachtig duurzaam cadeau te geven dat gemaakt is van gerecyclede melkflessen.

2. Kleine Regenboog Grimm’s

Het merk Grimm’s heeft echt prachtige producten. Het enige nadeel is de prijs. Een betaalbaar kraamcadeautje is de kleine regenboog. Staat prachtig in iedere kinderkamer en het is ook echt leuk en verantwoord speelgoed. Eén van de vier elementen zou je ook kunnen geven. De kleinste versie is het liefst voor je portemonnee.

1. Het Grote Boek van Elmer

In een grotere boekhandel kom je ogen te kort voor alle prachtige prentenboeken die er staan. Ik vind het een ideaal kraamcadeau omdat het nog heel veel jaren leuk blijft en heel luxe oogt. Mijn persoonlijke favoriet is ‘Het grote boek van Elmer’. Hier staan 5 kleurrijke verhalen in. Ik geef hem zelf vaak als kraamcadeau en dan in combinatie met een echte Elmerknuffel.

Kraamcadeau met naam

Andere leuke maar inmiddels minder originele babycadeautjes zijn presentjes met de naam van de baby er op. Te denken valt aan slabbetjes, fietsjes, drinkbekers, mutsjes enzovoort.

Iets leuks voor de moeder

Vergeet de kersverse moeder natuurlijk niet, zij heeft tenslotte al het werk verzet! Denk voor een cadeautje voor de moeder aan iets persoonlijks. Het hoeft niet iets groots te zijn.