De Europese meerval is een vis welke ook wel val of visduivel wordt genoemd. De meerval kan erg lang worden en heeft een platte bek. De vissen kunnen wel meer dan 2,5 meter lang worden en meer dan 100 kg zwaar zijn. Meervallen hebben een grote buik en een sterke, grote staart. Op zijn grote bek heeft de meerval 6 baardharen. De ogen zijn klein en de huid is onbeschubd. De vissen zijn donkergroen tot zwart aan de bovenzijde en de onderzijde is zilver tot wit van kleur. Tot een lengte van 130 centimeter is de meerval een betrekkelijk slanke vis maar daarboven neemt het gewicht en omvang drastisch toe.

Leefomgeving

De Europese meerval voelt zich het beste thuis in rivieren met wisselend waterpeil. Overdag bevinden de meervallen zich in diepe kommen in het water en ‘s nachts jagen ze in ondiepere wateren.

Wat eten ze?

Jonge meevallen eten voornamelijk ongewervelde dieren op de bodem van een rivier. Grote exemplaren eten hebben een zeer grote bek waardoor ze grote brasem, snoekbaars, paling, karper, meerkoeten en amfibieƫn eten.

meervallen hebben een grote bek
Meervallen hebben een grote bek en eten met gemak een brasem of snoekbaars.
Voortplanten

Meervallen paaien van mei tot en met juli bij een watertemperatuur boven de 18 graden. In een plantenrijk gebied leggen de vissen in een ondiepe kuil kleverige eitjes van zo’n 3 mm groot. Vrouwtjes leggen tot 30.000 eieren per kilo lichaamsgewicht! Het nest wordt ongeveer een week lang bewaakt door de mannetjes, tot de eitjes uitkomen.

Meerval vissen

Sinds 1 maart 2012 mag er op meerval worden gevist in Nederland waarbij wel een doorlopende gesloten tijd geldt. Dit houdt in dat iedere gevangen vis direct in hetzelfde viswater dient worden teruggezet. De meerval is met een opmars bezig en is geen bedreigde vissoort. Vele sportvissers zouden graag zien dat de vis actief bevist, gekweekt en uitgezet mag worden. In het buitenland wordt wel actief op deze vis gevist.

Gebruikt aas

Meervallen worden gevangen met grote bossen dauwpieren en met kunstaas zoals lepels, pluggen en rubberen kunstaas. De vissen horen erg goed en maar ziet relatief weinig. Kunstaas met een ratel kan hierdoor meer succes opleveren.

kunstaas meerval
Meerval kan uitstekend met felgekleurd kunstaas worden gevangen met een ratel binnenin. Kies voor een diepgaande plug aangezien ze vaak in diepe kuilen liggen te wachten op voorbij zwemmende prooivissen.

Meerval in Nederland

De meerval is in Nederland een inheemse vissoort; de vis komt hier van origine voor. De laatste jaren worden ze op steeds meer plaatsen waargenomen. In Nederland komen meervallen voor in de grote rivieren zoals de Nederrijn, Waal en IJssel.

Grootste meerval ooit gevangen

De grootste meerval welke is gevangen, was een van 278 centimeter lang en woog 144 kilo. Deze vis werd gevangen in de Po, een rivier in Italiƫ.

grote meerval
Een meerval wordt met gemak een meter. Er zijn exemplaren bekend van dik over de 2 meter!