Mollen bestrijden is lastig als je eenmaal last van mollen in je tuin hebt. Een kant-en-klaar tunnelstelsel van een eerdere mol maakt je tuin extra aantrekkelijk voor mollen. Wanneer je de mol doodt, wordt zijn plekje al gauw weer ingenomen door een soortgenoot die op zoek is naar een nieuw territorium. Deze nieuwe mol past het gangenstelsel nog wat aan zodat er weer nieuwe molshopen bijkomen. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Graag leggen we je uit wat je kan doen om mollen uit je tuin te krijgen en te houden. Ook leggen we uit hoe je door vreedzaam samen te leven met de mol er voor kan zorgen dat hij stopt met het graven van nieuwe gangen.

Wie is de mol?

De mol is een nuttig dier. Mollen zijn namelijk echte bodemverbeteraars. Helaas maken ze in bepaalde perioden van het jaar hopen opgegraven aarde (molshopen) en lange opstaande tunnels net onder het gras (mollenritten) wat lastig is bij het grasmaaien, en lelijk staat. Hoewel we goed begrijpen dat de mol niet welkom is in jouw tuin, willen we toch ook benoemen dat mollen door hun gegraaf onder de grond de grond niet alleen luchtig maken, maar ook zorgen voor een betere afwatering van je tuin. Mollen zijn ongevaarlijke dieren en een onderdeel van de natuur. Wanneer hun territorium af is, zullen ze niet gauw nog meer molshopen maken. We leggen daarom aan het eind van dit artikel ook uit hoe je er voor kan kiezen om wél vreedzaam met de mol samen te leven.

molshopen in de tuin
Van molshopen in de tuin word je niet blij. Je hele gazon gaat er van kapot.

Mollen verjagen in plaats van doden

Mollen verjagen kan je beter doen dan ze doden. Het zijn solitaire dieren. Ze leven dus alleen en niet in groepen en hebben een eigen territorium. Mollen komen overal voor waar de grond geschikt genoeg is om te graven. Wanneer je een mol doodt zal zijn territorium gewoon worden overgenomen door een andere mol, die nog wat extra gangen en molshopen zal toevoegen. Het heeft dus alleen zin om een mol te doden wanneer je tegelijkertijd je tuin ontoegankelijk of onaantrekkelijk maakt voor de mol.

Weetje: Mollen kunnen goed zwemmen en klimmen.

Mollen bestrijden

Als je mollen wilt bestrijden door ze te doden, dan moet je rustig te werk gaan. Sloop zijn gangen en molshopen zolang hij nog leeft niet, zodat hij de gangen blijft gebruiken. Je weet dan waar hij zich bevindt en waar je de klemmen of vallen kunt plaatsen.

Mollenklem

Om een mol te doden kan je één of meer mollenklemmen plaatsen. Een mollenklem kan onder spanning in een mollengang worden geplaatst en klemt de mol dood wanneer hij passeert. De mol passeert zijn actieve jachtgangen wel tot vier keer per dag.

Mollen vangen met een mollenkoker

Je kunt de mol ook vangen door een mollenkoker te gebruiken, dit is een soort mollenval in de vorm van een koker. De mol kan er door een speciale klep wel in, maar niet weer uit.

Schep

Een andere manier is om een schop binnen handbereik te hebben staan en goed te kijken in je tuin. Wanneer je een molshoop ziet bewegen moet je snel zijn. Je steekt de schop in de bewegende grond en wipt de mol er samen met een hoop aarde uit en geeft hem daarna een paar doeltreffende slagen met de schop. Zo deden de mollenvangers het vroeger ook.

Mollen vergassen

Wanneer je een bedrijf inschakelt kan het zijn dat deze gebruik maakt van mollendodend gas. Wanneer alle molshopen van een gangenstelsel goed worden dichtgemaakt en afgedekt kan er daarna gas worden ingespoten. Alle mollen in het gangenstelsel zullen snel sterven.

mollen
Mollen hebben een korte zwartfluwelen vacht. Hiermee kunnen ze zowel voor als achteruit snel door gangen bewegen.

Hoe verjaag ik een mol?

Wanneer je de mol niet wilt doden, maar alleen wil verjagen kan je de volgende verjagingstechnieken gebruiken:

Mollen verjagen met carbid

Carbid is een materiaal dat wanneer het in aanraking met water komt verandert in gas. Dit acetyleen gas heeft een sterke geur dat de mol niet fijn vindt. Je kunt alle molshopen in de tuin opengraven en hier wat kleine brokjes carbid aan toevoegen. Wanneer de grond vochtig is zal er meteen gas ontstaan, het kan ook zijn dat er een scheutje water nodig is. Hierna moeten alle molshopen worden afgedekt met bijvoorbeeld een stoeptegel of een stuk zeil met stenen erop. Wanneer het gas zijn werk doet slaat de mol op de vlucht naar een andere plek.

Trillingen en geluiden

Er zijn diverse apparaatjes te koop die je in de grond kan steken. Ze geven om de zoveel tijd een trilling of geluid af dat voor de mol gevaar betekent. Mollen zullen deze plekken mijden.

Stank

Naast carbid zijn er nog meer geuren die de mol niet fijn vindt. Je kan hier speciale anti- mollenbollen voor kopen of anti-mollengranulaat. Ook kan je op fora tips lezen over huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die het proberen waard zijn.

Weetje: Mollen graven diepe en ondiepere tunnels tot 1 meter diep. Ondiepe gangen kan een mol wel met een snelheid tot 15 meter per uur graven. De totale lengte van de tunnels kan 60 meter bedragen. Het gangenstelsel is ook het territorium van de mol. Soortgenoten zijn hier niet welkom.

Hoe maak ik mijn tuin onaantrekkelijk voor een mol?

Nadat je mollen verdreven hebt, wil je niet dat een nieuwe mol terugkomt. Druk daarom alle nog aanwezige gangen en molshopen zoveel mogelijk weg en dicht. Je kunt je tuin onaantrekkelijk maken voor de mol door er planten in te zetten die een geur afgeven die de mol niet fijn vindt. Keizerskroon en kruisbladwolfsmelk zijn een paar bekende voorbeelden.

De apparaatjes die trillingen en geluiden afgeven kan je gewoon laten staan en de antimollenstank kan je het hele jaar door blijven gebruiken. Wanneer je het drastisch aan wil pakken kan je het beste een mollennet onder je gazon aanleggen.

Weetje: De grootte van een territorium is ongeveer 2500 m2. De meeste tuinen zullen daarom niet meer dan 1 mol hebben.

Hoe maak ik mijn tuin ontoegankelijk voor een mol?

Mollennet/mollengaas: Wanneer je bij de aanleg van een gazon een mollennet of mollengaas (dat is hetzelfde) een paar centimeter onder de grasmat aanlegt, kunnen mollen niet naar boven komen om molshopen te maken. Wanneer een mol je gazon geruïneerd heeft, kan je overwegen om je gazon opnieuw aan te leggen met een dergelijk net of gaas.

Samenleven met de mol

Wanneer een gangenstelsel van de mol klaar is, zullen er niet het hele jaar door nieuwe molshopen bijkomen. Dit gebeurt alleen bij droogte, natheid of wanneer er door een andere reden een verstoring van het territorium plaatsvindt en er nieuwe gangen nodig zijn. Je kunt er daarom ook voor kiezen om alle anti-molmiddelen overboord te gooien en vreedzaam samen te leven met de mol. Nieuwe molshopen hark je zo snel mogelijk uit over het gras zodat de ingang intact blijft en de mol niet nog meer hoeft te graven. Ook de gangen laat je met rust zodat de mol zijn mollenleven kan leiden. Wanneer het territorium van de mol klaar is, kan hij genoeg voedsel vinden in zijn jachtgangen en zal hij stoppen met graven.

Weetje: Een mol kan ongeveer drie jaar oud worden.