Dit artikel gaat over onkruid verwijderen en bestrijden. Er zijn diverse manieren om van onkruid af te komen. Wij hebben de beste tips voor je verzameld. Lees onderstaande punten en kijk wat voor jouw tuin het beste werkt. Wij hebben per grootte en soort tuin een goede oplossing. Wellicht werkt een combinatie van oplossingen voor je. Aan het eind van dit artikel lees je de leukste en snelste manier van onkruid verwijderen.

Onkruid verwijderen met azijn

Giet schoonmaakazijn, eventueel met een scheut afwasmiddel tussen de stenen of tegels om onkruid te verwijderen. Pure azijn werkt het best. Als je dit te duur vindt, meng de azijn dan 1 op 1 met water. Gebruik een gieter om snel grote oppervlakten af te werken. Let op dat je nooit voor een regenbui azijn gaat gieten. Het spoelt dan snel weg in je bloemperken en ook mengt het met water waardoor het minder goed werkt. Bloemen kunnen net als onkruid niet tegen azijn en ze zullen doodgaan.

Schoonmaakazijn kost rond de 70 cent per liter. Koop een jerrycan om sneller te werken en om kosten te besparen. Bij grote oppervlakten kan dit dus snel oplopen. Je kan dit bijvoorbeeld kopen bij de Action, Gamma, Welkoop of Jumbo. Schoonmaakazijn gebruik je voor tuinen van maximaal 50 vierkante meter. Azijn stinkt wel een tijdje dus doe dit niet net voor een feestje.

Azijn stinkt wel een tijdje dus doe dit niet net voor een feestje.

Onkruid verbranden

Brand onkruid tussen de stenen of tegels weg met een onkruidbrander. Dit is geschikt voor kleine oppervlakten tot 20 vierkante meter. Gas is vrij prijzig en je dient redelijk lang bij een plantje te staan voordat deze verbrandt. Ook dood je de wortels vaak niet zodat je een paar weken weer opnieuw kan beginnen.

Onkruid verwijderen met zout of strooizout

Onkruid kan niet tegen zout. Je kan ervoor kiezen om onkruid te verwijderen met (strooi)zout. Let wel op dat je planten, struiken en bomen ook niet tegen zout kunnen. Strooi dus heel gericht. Zout blijft wel een tijdje liggen voordat het smelt en oplost. Je kan dit versnellen door (heet) water over het zout te gieten. Let wel op dat zout ook in je tegels en het glazuur van je tegels vreet. Je kan zoutkringen krijgen op je tegels hierdoor. Zout kan ook wegspoelen en in bloemenperken of bij struiken komen. Deze gaan er ook dood van dus nogmaals: let goed op waar je het zout strooit. Zout strooien is geschikt voor grote tuinen met veel tegels of stenen, bij een oprit, op grind waarbij het niet erg is dat er zoutkringen ontstaan.

Schoffelen

In bloemenperken werkt het goed om onkruid te verwijderen met een schoffel. De onkruidplanten worden dan ontworteld en van hun plek getrokken. Schoffelen werkt het best op een zonnige dag zodat de ontblote wortels direct zonlicht krijgen en uitdrogen. Je loopt anders de kans dat de wortels weer de grond ingroeien en de plant verder leeft.

ontkruid bestrijden
Je ontkomt er niet aan om sommige grote stukken onkruid te bestrijden door ze met de hand te verwijderen. Zorg dat je regelmatig onkruid verwijdert zodat het niet te veel wordt.

Onkruid tussen grind verwijderen

Onkruid tussen het grind verwijderen is lastig aangezien grassen hardnekkig zijn en gras vaak in groten getale te vinden is tussen de steentjes. Grassen en andere onkruid dien je met de hand te verwijderen. Als het echt een grote oppervlakte is kan je ook kiezen om je grind eerst te maaien. Gewoon met de grasmaaier. Het gras en overige onkruid is dan kort en dient snel te worden besproeid met azijn met een scheut afwasmiddel. Mocht je Roundup willen gebruiken dan werkt dit ook goed. Let echter wel erg op met Roundup.

Als je veel gras in je grind hebt dan kan je kiezen om dit eerst te maaien met de grasmaaier

Onkruid verwijderen met Roundup

Roundup ook wel Glyfosaat genoemd, is een effectief maar omstreden middel om onkruid uit te roeien. Roundup laat onkruid en grassen extreem snel groeien waardoor ze zich doodgroeien. Celdeling vindt in een erg hoog tempo plaats en zodat de plant binnen enkele uren of dagen dood is. Je dient Roundup te verdunnen met water. Zorg dat je beschermende kleding draagt wanneer je Roundup met een onkruidspoeier spuit. Een middel met hoge celdeling is niet handig om met je lichaam in aanraking te komen.

De beste manier om onkruid te verwijderen

Maar wat is nu de beste manier om van je onkruid af te komen? Dit doe je op de volgende manier:

1. Koop een bosmaaier (op accu). Gebruik bij een bosmaaier altijd een veiligheidsbril;
2. Gebruik de bosmaaier door deze schuin te houden en houd het draadje lang. Je maait nu al het onkruid snel weg;
3. Veeg je stenen of tegels schoon of blaas ze snel schoon met een bladblazer (op accu)
4. Gebruik vervolgens azijn om de wortels te doden. Let op dat je niet te dicht bij planten en struiken komt met azijn;
5. Onkruid is zeer hardnekkig dus herhaal bovenstaande iedere maand in de zomer. Gelukkig is het met een bosmaaier wel leuk en snel werken.