Rode wijn vlekken verwijderen

Rode wijn vlekken verwijderen. Je was heerlijk aan het lachen en vertelde een mooi verhaal met grote armbewegingen. En toen… je raadt het al, je stoot je glas met rode wijn om. Weg is je goede humeur. Wij zorgen dat je het ongelukje snel vergeten bent.

Het volgende heb je nodig:

  • Zout;
  • Doek;
  • Kokend heet water of witte wijn azijn;
  • Een kom of een elastiek.

Begin altijd eerst met deppen en let op dat je niet wrijft of veegt

Rode wijn vlekken verwijderen van kleding of tafelkleed

Dep eerst met een doek de wijn weg. Let op dat je niet wrijft of veegt want dit maakt het alleen maar erger. Je kan kleding of een tafelkleed spannen, door deze over een kom te trekken. Hierdoor kan je goed bij de vlek komen. Probeer het oppervlak met de vlek strak te houden, eventueel met de hulp van iemand anders of van een elastiek. Strooi vervolgens zout over de wijnvlek en laat dit ongeveer 5 minuten intrekken. Het zout neemt nu zo veel mogelijk van de wijn op. Let er op dat je dit zo snel mogelijk doet nadat de vlek is ontstaan. Giet hierna kokend water over de wijnvlek. Let op dat je geen spetters tegen je aan krijgt.

Je kan beter geen kokend water op fijne stoffen gieten. Gebruik dan witte wijn azijn. Zorg dat je het zout van de stof verwijderd en doe er eventueel een vlekverwijderaar op. Stop vervolgens je kleding of tafelkleed in de wasmachine en kies voor een zo’n heet mogelijk wasprogramma. Let op dat het gekozen programma wel geschikt is voor jouw kledingstuk. Anders is de vlek verwijderd maar je kledingstuk gekrompen.

Rode wijn vlekken verwijderen
Rode wijn vlekken – het gebeurt bijna iedereen wel eens.

Rode wijn vlekken verwijderen van vloerkleed

Het verwijderen van rode wijn vlekken uit je vloerkleed doe je als volgt: dep eerst zo veel mogelijk wijn met een doek van het kleed. Let op dat je niet wrijft en veegt. Strooi vervolgens een ruimte hoeveelheid zout over de wijn vlek. Laat het zout een tijdje liggen zodat het zo veel mogelijk van de wijn absorbeert. Zuig na verloop van tijd het zout op met de stofzuiger.

Wat ook succesvol kan zijn is om witte wijn of jenever over de vlek te gieten. Je kan ook gaan deppen met schoonmaakazijn.

Rode wijn vlekken verwijderen van muur

Als je rode wijn vlekken van je muur wilt verwijderen, dep dan eerst de muur schoon met een doek. Bij een witte muur wrijf je de muur schoon met een schuursponsje en wat verdund bleekmiddel. Een doekje met waterstofperoxide wil ook nog wel eens helpen. Muren met afneembaar behang kan je veelal ook eenvoudig schoonmaken. In sommige gevallen zit er niets anders op dan je muur opnieuw te schilderen of te behangen.

Rode wijn vlekken verwijderen bank

Neem een katoenen badstof handdoek en maak deze nat met koud water. Wring de handdoek uit. Leg de handdoek zo plat mogelijk op de wijnvlek en laat de handdoek een tijd liggen. Als de handdoek helemaal rood wordt, dan moet je een nieuwe handdoek pakken en het nog eens doen. Laat de handdoek liggen totdat deze geheel droog is geworden.

Rode wijn vlek opgedroogd verwijderen

Als de rode wijn vlek al is opgedroogd, dan helpt zout niet meer. Je kunt dan wasmiddel of bleek gebruiken. Let wel op dat je bleek alleen op witte stoffen gebruikt. Wrijf beide middelen op de vlek en laat dit een tijdje intrekken. Stop vervolgens het kledingstuk in de wasmachine.

Overige tips:

  • Wat je ook eens kan proberen is om spa rood, witte wijn, jonge jenever of bier over de vlek te gieten en dit te laten intrekken;
  • Probeer bij opgedroogde rode wijn vlekken eens desinfecterende handgel;
  • Rode wijn van onbehandeld hout verwijderen zoals een tafel of houten vloer kan je doen door er groene zeep op te smeren. Laat de groene zeep intrekken en neem het af met een vochtige doek. Rigoreuzer aanpakken doe je zelfs om delen te schuren en onbehandeld hout in de was te zetten. Lees hier meer over houten meubels schoonmaken en onderhouden.
  • Laat een kledingstuk een nachtje weken in melk.

Gebruik nooit alcohol, terpentine of wasbenzine, dat richt nog meer schade aan

Als het helemaal niet lukt om je muur, kleed of kleding schoon te krijgen, dan kan je altijd nog proberen geleden schade bij je verzekering te verhalen. Neem in dat geval contact op met je verzekering. Veelal geldt er wel een eigen risico.