Rome – beleef de historie van het grote Romeinse rijk

Rome is de hoofdstad van Italië. De stad ligt in de regio Lazio, in de provincie Roma Capitale en ligt geografisch linksonder in Italië. De oppervlakte van de stad bedraagt 1285 m2, het is daarmee de grootste stad van het land en tevens de hoofdstad. Vanuit Rome wordt Italië bestuurd. De stad heeft ongeveer 2,8 miljoen inwoners. De regio heeft 3,7 miljoen inwoners.

De geschiedenis van de stad is zo’n 2700 jaar oud. De stad is gesticht rond het jaar 753 voor Christus. De stichters heetten Romulus en Remus. Het historisch stadscentrum is op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. In de stad bevindt zich een dwergstaat, genaamd Vaticaanstad. In Vaticaanstad woont de paus. De oppervlakte van dit staatje is 0,44 m2.

Monument van Victor Emanuel II
Monument van Victor Emanuel II. Dit grote witte gebouw is gebouwd tussen 1895 en 1911 ter ere van Victor Emmanuel II, de eerste koning van een verenigd Italië. Binnen in het monument is een museum over de eenwording van het land.

Weer in Rome

Het weer in Rome is, vooral in de zomer, vaak prachtig en warm.  De gemiddelde temperatuur van november tot en met april is 12-18 graden. Vanaf mei wordt het warmer – boven de 20 graden – en vooral in de maanden juli en augustus is het vaak boven de 30 graden. In deze maanden valt er weinig regen. De natste maand is november. In de stad en streek heerst een middellandse zeeklimaat en echt koude dagen zijn een zeldzaamheid. Klik hier voor het actuele weer in Rome.

Bezienswaardigheden in de hoofdstad van Italië

Wat is er te doen in Rome? De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Colosseum, het Forum Romanum, het Pantheon, de Sint-Pietersbasiliek, de Trevifontein en het Monument van Victor Emanuel II. Naast deze toplocaties kan je talloze kleinere gebouwen en straatjes in de stad bekijken. Vooral de oude binnenstad ademt de historie uit van een rijke geschiedenis.

colosseum rome
Het Flavisch Amfitheter, beter bekend als het Colosseum, is gebouwd in de eerste eeuw na Christus. In het jaar 80 is het geopend door keizer Titus. De spelen bij de opening duurder 100 dagen. Het Colosseum was geheel bedoeld voor de gladiatoren spelen.

Stedentrip Rome

Voor een stedentrip in Rome moet je enkele dagen uittrekken. De stad is enorm groot en er is veel te zien. Ook zijn er vrij veel toeristen en moet je voor sommige bezienswaardigheden in de rij te staan. De stad is mysterieus, stijlvol en trendy. Er heerst op de vele pleinen en staatjes een sfeer van zien en gezien worden. De mode, het eten, de sfeer. Rome is zeer zeker de moeite waard om bezocht te worden. Stedentrips boek je veelal inclusief vlucht, verblijf en excursies.

Forum Romanum
Het Forum Romanum was in de oudheid het centrum van Rome en daarmee het politieke, juridisch, religieuze en commerciële centrum van de stad.

Hoe lang vliegen naar Rome

De gemiddelde vliegtijd naar Rome bedraagt 2 uur en 10 minuten. De exacte vliegtijd is afhankelijk van (tegen)wind en het type vliegtuig – het ene vliegtuig vliegt namelijk harder dan het andere. Verschillende vliegtuigmaatschappijen gebruiken verschillende typen vliegen. Het is ook van belang of je moet taxiën op een vliegveld. Van de landingsbaan naar de  hangar kan zo 20 minuten in beslag nemen.  De namen van de vliegvelden zijn de internationale luchthavens Rome Fiumicino Airport en Ciampino – G.B. Pastine International Airport.

Pantheon
Het Pantheon is een antieke tempel in Rome uit de tweede eeuw na Christus.