Stoofvlees – een heerlijk draadjesvlees recept op grootmoeders wijze

Het stoofvlees van mijn schoonmoeder valt bijna uit elkaar van zachte gaarheid, terwijl ik de taaie lappen van mijn moeder bijna niet weg kan krijgen. Waar zitten hem de verschillen in? En hoe maak ik zelf een lekker pannetje stoofvlees klaar? Ik weet het inmiddels. Het is helemaal niet moeilijk, als je maar een goed stoofvlees recept hebt.

Basisrecept voor een lekker pannetje stoofvlees of draadjesvlees

Een stuk vlees krijg je zacht door de juiste temperatuur en goede zuren te gebruiken. Dit betekent dat je het vlees goed moet dichtschroeien op een hoge temperatuur en daarna in een bouillon met de juiste zuren zacht laat stoven. Door het vlees dicht te schroeien houd je alle lekkere sappen binnen en droogt het vlees niet uit tijdens het koken. Het zuur in tomaat is uitermate geschikt om de taaiheid uit het vlees te krijgen. Voeg daarom altijd stukjes of blokjes tomaat toe. Wanneer je het niet in huis hebt kan je ook altijd nog een scheut tomatenketchup toevoegen. Tomaat moet er gewoon in.

stoofvlees wordt zacht van de zuren in tomaten
Stoofvlees wordt zacht door de zuren in tomaten.

Ook een scheutje azijn doet wonderen voor je lapje vlees. Daarnaast heb je uien, boter, runderbouillon (mag best met een blokje hoor), peper, zout, azijn, kruidnagels en een laurierblaadje nodig. En natuurlijk een paar uurtjes tijd. Verdere ingrediënten zijn niet persé nodig, maar mogen wel. Een winterpeen en een paprika zijn altijd goed. Sommige mensen gebruiken suiker en bloem of ontbijtkoek voor een zoete smaak. Ook brood met mosterd wordt wel eens toegevoegd. Ik adviseer je om eerst dit basisrecept uit te proberen.

Ingrediënten voor stoofvlees:

  • Stoofvlees zoals runder- of sukadelappen
  • Uien
  • Tomaten
  • Peper en zout
  • Margarine of roomboter
  • Bouillonblokjes (rund)
  • Laurierblaadje
  • Kruidnagels
  • Scheutje Azijn

Bereidingswijze voor stoof vlees:

Laat het vlees op kamertemperatuur komen en smeer het stoofvlees in met peper en zout.

Neem een braadpan en smelt een groot stuk boter. Wacht tot de boter zo heet is dat alle schuim is verdwenen.

Leg het vlees in de pan en schroei ze door middel van het hete vet aan alle kanten dicht (zo kunnen de sappen er niet meer uit). Haal hierna het vlees uit de pan.

Fruit in de nog hete boter de gesneden ui tot ze glazig is. Voeg hierna water en bouillonblokje(s) toe en breng de bouillon aan de kook. Zorg dat je genoeg bouillon hebt om het vlees kopje onder te laten gaan.

Voeg aan de bouillon stukken tomaat toe, een scheutje azijn, een laurierblaadje en een paar kruidnagels. Breng het geheel weer aan de kook.

Leg het vlees in de kokende bouillon en laat het geheel met het deksel op de pan een paar uur heel zachtjes stoven. Het vlees is klaar als het bijna uit elkaar valt van gaarheid. Wanneer de bouillon te veel inkookt kan je wat water toevoegen.

Eet smakelijk! Ik eet het zelf het liefst met sperziebonen, rabarber en kruimige aardappelen. Net zoals mijn grootmoeder altijd deed.

Bereid je voor op enkele uren watertanden voordat je kan beginnen aan je heerlijke stoofvlees. Je keuken zal heerlijk ruiken!