Waarom eten konijnen hun keutels op? Poep eten klinkt niet erg smakelijk. Toch zien we konijnen het wel eens doen. Is dit normaal? En waarom doen ze dit? We leggen het je uit.

Waarom eten konijnen poep?

Sommige dieren hebben er veel werk aan om hun eten te verteren. Konijnen bijvoorbeeld, moeten hun eten wel twee keer door hun darmen laten gaan om alle voedingsstoffen eruit te kunnen halen. Dit is de reden waarom ze dus een gedeelte van hun poep moeten opeten. Er zijn meer dieren die er rare eetgewoontes op nahouden. Lees bijvoorbeeld het artikel: Waarom eten honden gras?

Verschillende soorten konijnenkeutels

Konijnen hebben twee verschillende soorten poep. Er zijn ‘gewone’ keutels waar al wel voedingsstoffen zijn uitgehaald en er zijn ‘blindedarm’ keutels waar nog niet alle voedingsstoffen zijn uitgehaald. Gewone keutels zijn groot, stevig en je ziet er veel van liggen in het hok. De blindedarmkeutels zijn klein, zacht en erg donker van kleur. Meestal zie je deze keutels niet omdat ze door het konijn gelijk vanuit hun poepgat worden opgegeten.

Zachte konijnenkeutels in het hok of aan de kont geplakt

Wanneer deze blindedarmkeutels toch (vaak aan elkaar geplakt) in het hok belanden, of aan de kont van het konijn blijven plakken kan het betekenen dat het konijn teveel konijnenvoer krijgt. Het konijn krijgt via de konijnenbiks zoveel kant-en-klare voedingsstoffen binnen dat het zijn blindedarmkeutels niet meer op eet. Waarschijnlijk heeft het konijn minder biks nodig en meer droog hooi en wat groenvoer. Laat je adviseren over de juiste verhoudingen en soorten voedsel voor je konijnen als je blijft zitten met de vraag: Waarom eten konijnen hun keutels op?

Konijn eet gewone keutels

Sommige konijnen eten ook wel eens gewone keutels. De reden is hiervan niet duidelijk, maar schadelijk is het niet. Je ziet natuurlijk het liefst dat je konijn gewoon zijn biks eet. En natuurlijk wortels en stro.

Konijn eet wortel
Geef je konijn voldoende stro en plantaardig voedsel te eten