In de herfst veranderen de groene bladeren van loofbomen naar rood, oranje en geel. Waarom verkleuren bladeren in de herfst? Lees hier hoe een boom zich voorbereidt op kouder weer en prachtige herfstkleuren aanneemt.

Verschillende kleurstoffen in bladeren

In de lente en de zomer zorgt het bladgroen in de bladeren ervoor dat zonlicht omgezet wordt in zuurstof en suikers. Het is echter niet de enige kleurstof in bladeren. Bladeren bevatten in kleinere hoeveelheid ook de kleurstoffen geel en oranje, welke ook helpen bij de omzetting van zonlicht in suikers. Omdat groen de belangrijkste kleurstof is, is deze het meest zichtbaar. Bomen zijn voor onze ogen dus groen.

Wanneer en waarom verkleuren bladeren

Bladgroen is kostbaar om te maken, dus waarom verkleuren bladeren? Wanneer de bomen zich voorbereiden op de herfst en winter breken ze het bladgroen af. Ze doen dit omdat het hen veel kost om het bladgroen te produceren. Het is dus efficiƫnter om dit proces te stoppen wanneer de herfst aanbreekt. Meteorologisch begint de herfst op 1 september. Bij afbraak van het groen wordt oranje en geel in de bladeren meer zichtbaar. Doordat het groen in de bladeren verdwijnt, worden de kleuren geel en oranje meer zichtbaar.

herfstbladeren
Het is prachtig om in de herfst door het bos te lopen. Bomen kleuren rood, geel, oranje en bruin.

En rode bladeren?

Bladeren verkleuren rood doordat bomen in de herfst speciale stoffen aanmaken die de boom beschermen tegen kou en zonneschijn. Deze stoffen zorgen er ook voor dat bladeren rood kleuren. Vooral bepaalde weersomstandigheden zoals kou (niet onder nul) en veel regen doen bomen deze stof flink aanmaken. Aan het einde van de herfst laten bomen hun bladeren vallen.