Je wasmachine schoonmaken is nodig voor een lange levensduur van je wasmachine. Het is een duur product in aanschaf dus het is goed er goed voor te zorgen. Hoe vaak moet je dat doen en hoe moet je een wasmachine schoonmaken? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Als je zuinig op je kleding bent, dan zorg je goed voor je wasmachine.

Een wasmachine wordt vies doordat haren, lichaamsvet en huidschilfers reageren met wasmiddel, en een viezige grijze stof achterlaten. Deze stof heet vetluis en is niet goed voor je wasmachine en je kleding. Ook bacteriën en kalkaanslag kunnen je wasmachine teisteren. Het beste is daarom om je wasmachine regelmatig een schoonmaakbeurt te geven. Wanneer je een of twee keer per maand onderstaande stappen doorloopt geeft je je wasmachine, en ook je kleding een langer leven.

Ben je zuinig op je kleding? Zorg dan goed voor je wasmachine.

Wasmachine schoonmaken – Hoe doe ik dat?

Hier de tips om een wasmachine schoon te maken:

  1. Verwijder zoveel mogelijk van de grijze aanslag van de rubberen rand. Dit kan bijvoorbeeld met een prop papier.
  2. Maak het zeepbakje schoon. Het zeepbakje kan je uit je wasmachine halen en met een borstel onder de kraan afschrobben. Nog makkelijker is om het bakje mee een keertje mee te laten draaien in de vaatwasser.
  3. Maak de ruimte waar je het zeepbakje inschuift schoon met een doekje en verwijder alle zeepresten.
  4. Doe een scheut natuurazijn of een half kopje soda in de trommel en draai een wasprogramma op 90 graden. Hierdoor zal zowel vet als vuil en kalkaanslag verwijderen. Geen azijn of soda in huis? Twee vaatwastabletten in het zeepbakje leggen kan ook.
  5. Maak met een sopje en een doekje de buitenkant van de wasmachine schoon.
  6. Maak het wasmachinefilter schoon van voorwerpen en pluizen. Deze zit meestal aan de onderzijde aan de voorkant van de wasmachine.

Hoe houd ik mijn wasmachine langer fris?

  1. Gebruik waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel. Waspoeder laat minder zeepresten achter in je machine.
  2. Gebruik een maatschepje of beker. Door niet uit de losse hand wasmiddel toe te voegen gebruik je niet meer wasmiddel dan nodig en voorkom je onnodige zeepresten. 
  3. Houd de deur van de wasmachine tussen de wasbeurten door openstaan. Hierdoor krijgen bacteriën minder kans om te groeien. 
  4. Draai elke twee weken een wasje van 90 graden. Doordat we steeds op lagere temperaturen wassen, worden bacteriën niet allemaal gedood en blijven vetresten achter. Af en toe heet wassen lost dit op.