Waterstofperoxide is een anorganische verbinding (verbindingen die geen C-H-binding Рcovalente koolstof-waterstofbinding Рin hun structuur hebben) van waterstof en zuurstof met als brutoformule H2O2. Meestal wordt het verhandeld als oplossing in water. Het wordt ook zuurstofwater genoemd. Het is in 1818 ontdekt door de Franse chemicus Louis Jacques Th̩nard. Lees hier waar je waterstofperoxide kan kopen en wat je er mee kunt doen.

Waterstofperoxide kopen

Waterstofperoxide koop je eenvoudig online bij drogisten zoals Kruidvat.nl. Ook kan je naar een lokale drogist in jouw dorp of stad. Bij de aanschaf dien je te letten op de concentratie, de hoeveelheid en de prijs. Bij sommige drogisten is het te koop in kleine flesjes van 120 ml terwijl anderen het in grote flessen aanbieden voor bijvoorbeeld 1000 ml. Kleine flesjes zijn meestal goedkoper maar je krijgt ook een kleinere hoeveelheid voor je geld. Het doel waarvoor je het gebruikt bepaalt de grootte van de fles. Sommige supermarkten hebben het ook te koop. Standaard is het concentraat 3%.

Hiervoor gebruik je waterstofperoxide

Waterstofperoxide gebruik je voor het spoelen en reinigen van voornamelijk bruine aanslag, bloed- en vruchtvlekken. Neem een doek en doe hier een beetje op. Veeg vervolgens over de aanslag, bloed- en vruchtvlekken. Je kan het ook gebruiken voor het verharden van je nagels. Het wordt verder nog gebruikt als ontsmettingsmiddel en bij ontstekingen in de mond en ontsmetting van drinkwater. Heb je gele tanden? Wellicht kan je beter waterstofperoxide gebruiken dan whitening tandpasta. Vraag altijd advies aan je tandarts. Waterstofperoxide heeft een blekend effect op stoffen, tanden, botten en bij het lichter maken van haar.

Waterstofperoxide mondspoeling

Je kan waterstofperoxide gebruiken voor je tanden en kiezen bij bijvoorbeeld een kaakontsteking. Bij mondspoeling eerst de waterstofperoxide 1 op 1 met lauw water verdunnen (evenveel water als concentraat). Spoel de mond 4 keer per dag 1-2 minuten goed met 10-15 ml. Spuug het mengsel hierna uit en slik het niet door! Gebruik het mengsel zolang de klachten aanhouden maar maximaal 7 dagen achter elkaar. Waterstofperoxide ontsmet en bruist. Het doodt veel bacteriën die in de mond voorkomen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Door het bruisen raakt ook vuil op lastige plekken los.

waterstofperoxide mondspoeling
Door je mond te spoelen met waterstofperoxide genezen ontstekingen in je mond sneller.

Waterstofperoxide 3%

Voor particulieren wordt waterstofperoxide standaard verkocht met een concentratie van 3%. Indien je sterkere concentraties wilt kopen dan 12%, dan mogen verkopende partijen dit niet aan particulieren aanbieden. Je dient hiervoor een bedrijf te hebben met de benodigde papieren.

Waterstofperoxide gevaarlijk

Voor particulieren zijn oplossingen met een sterkte tussen de 3% en 12% verkrijgbaar. Sterkere oplossingen zijn ook te koop maar zijn potentieel explosief en dienen daarom met uiterste voorzichtigheid te worden behandeld.