Tijdens je onderzoek naar goed hondenvoer kan je in verwarring raken door tegenstrijdige informatie. Er zijn bijvoorbeeld mensen die beweren dat rauw vlees voor je hond het allerbeste is, terwijl anderen dit een overdreven voedselhype noemen. Wie heeft er gelijk, en hebben deze mensen misschien commerciële belangen bij hun mening? In dit artikel willen we een aantal vragen beantwoorden die je kunnen helpen een onderbouwde keuze te maken voor het voer van je hond.

Hondenvoer – moet je voor de beste brokken gaan of kan je beter ingeblikt of zelfs rauw vlees geven?

Welke soorten hondenvoer zijn er?

We beginnen met onderscheid te maken tussen droge hondenbrokken, ingeblikt hondenvoer en rauw vlees. In deze soorten hondenvoer komen de ingrediënten voor het grootste deel overeen. Ze bestaan namelijk vooral uit vlees. Hondenbrokken bevatten naast dit vlees ook granen om een droge structuur te kunnen krijgen. Aan ingeblikt hondenvoer is vaak zetmeel toegevoegd in de vorm van aardappel of granen. Hondenbrokken en blikvoer zijn tijdens de bewerking steriel gemaakt, terwijl rauw vlees nog allerlei bacteriën bevat. Ook zijn er wat toevoegingen gedaan om het voer langer goed te houden.

Waarom zijn er granen toegevoegd aan mijn hondenvoer? Kan mijn hond dit verteren?

Hondenvoer in droge vorm of in blik is erg praktisch. Het is hygiënisch en kost weinig moeite om te kopen en te geven. Om vlees in brokvorm te kunnen produceren, zijn er koolhydraten nodig. Deze worden uit granen gehaald. Ook in blikvoer zijn vaak koolhydraten toegevoegd. Een hond kan deze granen verteren, zijn verteringsstelsel is er op aangepast om planten en granen te eten en hier energie uit te halen. Een hond is namelijk, net als zijn voorouder de wolf, een prooidier, die naast de organen en botten, ook de maag en darm-inhoud van de prooi eet. In deze maag en darmen bevinden zich planten en granen.

Is goedkoop hondenvoer van slechtere kwaliteit dan duurder hondenvoer?

Er bestaan kwaliteitsverschillen in hondenvoer. Je kan er echter van uit gaan dat alle Europese compleetvoeding zich houdt aan de wet. Hierin is vastgelegd aan welke voedingswaarden het hondenvoer minimaal moet voldoen. Het is waarschijnlijk dat de goedkoopste merken niet meer kwaliteit leveren dan deze minimale eis. Ook zullen goedkopere merken goedkopere ingrediënten gebruiken. Dit is niet persé slecht want duurdere ingrediënten hoeven niet altijd gezonder te zijn. Waar je bij duurdere merken wel vanuit kan gaan is dat ze betere controles uitoefenen over hun eindproduct en mogelijk nog extra voedingsstoffen toevoegen. Hoewel er zeker kwaliteitsverschillen bestaan, is er dus geen hondenvoer dat van slechte kwaliteit is.

Wat zijn de voordelen van het geven rauw vlees?

Voorstanders van het geven van rauw vlees beweren dat steriele voeding, zoals blik- en brokvoeding de darmflora van de hond niet optimaal beïnvloedt. Rauw vlees zou beter zijn voor de darmflora (aanwezigheid van natuurlijke bacteriën), voor het gebit (minder tandsteen) en voor de ontlasting (minder en stevigere drollen). Een voedselallergie is makkelijker op te lossen met rauw vlees doordat bepaalde vleessoorten vermeden kunnen worden. Ook allergieën voor granen of gluten zijn bij deze voeding geen probleem.

Wat zijn de nadelen van het geven van rauw vlees?

Het geven van rauw vlees is aanzienlijk bewerkelijker en ook duurder dan kant-en-klare voeding. Doordat de natuurlijke bacteriën nog aanwezig zijn in het vlees moet er erg hygiënisch gewerkt worden. Bacteriën die goed zijn voor uw hond, kunnen wel schadelijk zijn voor de mens. Daarnaast kan rauw vlees een te hoog gehalte van het schildklierhormoon T4 bevatten, wat op termijn voor een te snel werkende schildklier van uw hond kan zorgen. Dit is een nare ziekte. In theorie zou dit hormoon ook in blik- en brokvoeding kunnen zitten, maar is nog niet in te hoge concentraties aangetroffen. Mogelijk speelt de verhitting bij de productie hierbij een rol.

Wat is het beste voor mijn hond?

Je hond geeft zelf het beste aan op welke voeding hij het goed doet. Wanneer je hond gezond is, glanst, geen huid- of ontlastingproblemen heeft en het voer lekker vindt heb je een goede keuze gemaakt. Ook als het een goedkope variant van hondenvoer betreft. Goedkoop kan namelijk goed genoeg zijn. Wanneer je hond wel problemen heeft kan je overwegen om ook de voeding eens kritisch te bekijken. Wanneer je overstapt op andere voeding, doe dit dan geleidelijk en vraag advies om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Eet je hond gras? Het kan zijn dat er iets met je hond aan de hand is. Lees dan het artikel waarom eten honden gras.