Vroeger raadden tandartsen wel eens af om een whitening tandpasta te gebruiken omdat dit een schuurmiddel zou zijn. Je zou je glazuur er mee wegpoetsen, of het in ieder geval ruw maken waardoor kleurstoffen en vuil zich er juist weer makkelijk aan zouden kunnen hechten. Is whitening tandpasta nou echt zou slecht voor je tanden? En worden je tanden er, al dan niet tijdelijk, witter van?

Is whitening tandpasta slecht voor je tanden?

Nee, whitening tandpasta is niet slecht voor je tanden. Er zitten iets meer slijtmiddelen in dan gewone tandpasta’s, maar ze kunnen je glazuur echt niet stuk of ruw maken. Het vuil wordt wel effectief van je tanden gepoetst. Bovendien zitten er stoffen in deze soort tandpasta die er voor zorgen dat vuil zich minder goed kan hechten aan je tanden. Je tanden worden door een whitening tandpasta dus gewoon heel erg goed schoon.

De kleur van je tanden wordt bepaald door je tandbeen en de laag glazuur hieroverheen.

Maakt een whitening tandpasta je tanden witter?

Volgens onderzoeken naar de werking van whitening tandpasta’s, worden je tanden er niet of nauwelijks witter van. Door de term ‘whitening’ zou je kunnen denken dat een whitening tandpasta een blekend effect heeft. Dit is niet waar. De kleur van je tanden wordt bepaald door je tandbeen en de laag glazuur hieroverheen. Als je gele tanden hebt dan wordt dit dus bepaald door de kleur van je tandbeen. Een whitening tandpasta heeft geen blekend effect. Wat het wel doet is het vuil dat zich aan je tanden hecht aanvallen en voorkomen. Sommige tandpasta’s bevatten ook wat blauwe kleurstof, dat je tanden optisch witter doet lijken. Dit is een tijdelijk effect.

Het oordeel van de tandarts

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde raadt het gebruik van whitening tandpasta’s niet af, maar ook niet aan. Een gewone goede tandpasta maakt je tanden goed schoon. Je mag het gebruiken als je wilt, maar het is het geld waarschijnlijk niet waard.

tandarts whitening tandpasta
Tandartsen raadden whitening tandpasta niet aan maar ook niet af.